Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slikati po platnu života

12: Almissa Open Art s temom: SLIKATI PO PLATNU ŽIVOTA


 


Umjetnici:



Žarko Aleksić / Marko Brecelj / Igor Grubić / Mak Hubjer / Siniša Labrović / Laurent Van Lancker / Jelena Lovrec / Slavica Marin / Mladen Miljanović / Martyna Miller / Vanja Pagar / Dan Perjovschi / Vedran Perkov / Milica Rakić / Marin Renić / Manja Ristić / Selma Selman / Sandra Sterle i Dan Oki / Goran Škofić / Zoran Todorović / Milica Tomić / Vangjush Vellahu i Nataša Bodrožić / Marieta Vulić, A.A.A. i drugi



 



Almissa Open Art je festival koji je bitno doprinio modeliranju javnog mnijenja lokalne zajednice u otvorenije društvo zahvaljujući refleksivnom i angažiranom programu u javnom prostoru transformirajući tako jedan tipični turistički orijentiran mediteranski gradić u zajednicu koja je dovoljno otvorena prema suvremenoj umjetnosti u javnom prostoru, čak toliko da je kod šire publike uspostavljen određeni sustav referenci koji im omogućuje da stvore jasne kriterije prosudbe kvalitete predstavljenih sadržaja suvremene umjetnosti.



 



"Ovogodišnji festival fokusira se na procesualne umjetničke prakse u kojima se život tretira kao umjetnički materijal koji se izvodi, kreira i oblikuje u umjetničkim procesima, odnosno na umjetnost koja postaje životom, a ne tek prikazom života u obliku umjetničkog proizvoda. Kritički se osvrćući na potrebe tržišne logike kapitalizma ovakva umjetnost ne proizvodi umjetnička djela nego sam život pretvara u umjetnost, u platno na kojemu svaka ideja, intencija i djelo postaju umjetnički potez, ukazujući na umjetničku praksu kao umjetnost, odnosno umjetnost kao oblik ili proces življenja. "



 Gildo Bavčević - kustos 12. Almissa festivala



 



 "Ranije su umjetnici koji su najbistrije razmišljali ukidali podvajanje između umjetnosti i života.



Situacionistička Internacionala postavlja taj zahtjev na jedan viši nivo i htjela bi da poništi razliku između života i revolucije."



 Gilles Dauve, Critique of the Situationist International(1979)



 



 



/ PROGRAM



 



09/08  Ponedjeljak



             Slavica Marin - Morphogensis, izvedba, prometnica Stobreč - Omiš - 18h



             Igor Grubić - Bez naziva (Homage Bredi Beban), Jumbo plakat na ulazu u Omiš - 20.30h



             Siniša Labrović - Željko Kerum, Željko Kerum, Mirabela - 21h



             Vedran Perkov – Dozivanje, audio instalacija - Javni gradski prostor - 22h



 



10/08 Utorak



             Jelena Lovrec - EGGO, izvedba, javni gradski prostor, 10 - 12h



             Zoran Todorović - Ostaci Ljeta 2021, instalacija, Put svetionika 12 – 18h



             Mladen Milijanović - Na rubu, izvedba, Mirabela - 19 h



             Manja Ristić – Kamen oko vrata, audio instalacija, Mirabela - 21h



             Marko Brecelj – Bezbožni Zbogom, video performas, Mirabela - 22h



 



11/08 Srijeda



             Jelena Lovrec - EGGO, izvedba, javni gradski prostor, 10 - 12h



             Zoran Todorović - Ostaci Ljeta 2021, instalacija, Put svetionika 12 – 18h



             Milica Rakić - Crvena da je nema trebalo bi je izmislit, video, javni gradski prostor - 20h



             Selma Selman - Mercedes Matrix, dokumentacija performansa, javni gradski prostor - 21h



             Martina Miller - Sexinsitu, predstavljanje kontinuiranog umjetničkog projekta, Mirabela - 22h



 



12/08 Četvrtak



             Jelena Lovrec - EGGO, izvedba, javni gradski prostor, 10 - 12h



             Zoran Todorović - Ostaci Ljeta 2021, instalacija, Put svetionika 12 – 18h



             Goran Škofić – Performans, izvedba, Javni gradski prostor - 20h



             Žarko Aleksić – Ljudi u više brzina, izvedba, Plato ispred škole - 22h



 



13/08 Petak



             Jelena Lovrec - EGGO, izvedba, javni gradski prostor, 10 - 12h



             Zoran Todorović - Ostaci Ljeta 2021, instalacija, Put svetionika 12 – 18h



             Mak Hubjer - Prilaz žrtava kapitalizma, izvedba - Javni gradski prostor 10 - 20 h



             Diana Magdić, Marijana Bucat, Vilma Reljić, Tena Mustać, Marijeta Vulić, Antej Jelenić, Zoran Burić, Milan Brkić, Marin Krpetič, Mateo Ivčević, Evgenij Glinski i ostali - Dioklecijanova 1, izvedba, Plato ispred škole - 20h



             Vangjush Vellahu - Fragments 1, projekcija i razgovor, moderator Nataša Bodrožić- Slobodne Veze, Plato ispred škole - 22h



 



14/08 Subota



             Jelena Lovrec - EGGO, izvedba, javni gradski prostor, 10 -12h



             Marin Renić- Tretman, 24 satna izvedba, javni gradski prostor petak- 12h - subota - 12h



             Zoran Todorović - Ostaci Ljeta 2021, otvorenje javne plastike, Put svetionika 19 h



             Milica Tomić - Od socijalizma do kapitalizma i nazad, izvedba, Mirabela- 21 h



             Vanja Pagar – Izvlačenje, izvedba, Mirabela - 23h



 



15/08 Nedjelja


             Igor Grubić - Slikati punim bićem po platnu života, meditacija, Velika plaža -10h



             Sandra Sterle, Dan Oki –Južnjačka utjeha, izvedba, privatni prostor, Nemira (12-21h)



             Laurent Van Lancker, Gildo Bavčević - Inferno, Kino u hodu,  javni gradski prostor - 22h



 







 



Dvanaesti Almissa festival zamišljen je kao interdisciplinarni kustosko-umjetnčki projekt, koji se strukturira i prezentira u formi umjetničke instalacije. Sami format festivala koristi se kao umjetnički medij dok se niz akcija povezuje u jedan umjetnički rad koji se postprodukcijskom obradom dokumentacije transformira u novo umjetničko djelo, koje će biti dio doktorata kustosa 13. Almisse, Gilda Bavčevića.  Autorske umjetničke izvedbe nisu izuzete iz ove mreže, već nastaju u njoj te tako bivaju njome određene ali i za nju određujuće. Fokus festivala usmjeren je prema post-situacionističkoj kritici današnjeg digitalnog društva spektakla, na živuće probleme i fenomene današnjeg društva, istraživanje, te preispitivanje društvenih struktura moći, a koristeći se pritom medijem dokumentacije u vidu planiranja, razvoja i prezentacije umjetničkog projekta.



Režiranjem, te naknadnim post-strukturiranjem dokumentacije izvedbi, festival se kao događaj zaokružuje u širi umjetnički projekt u kojem se izvedbe objedinjuju, ali i unaprijed izvode i za širu publiku  koja će ih naknadno imati prilike ponovo doživjeti u drugom mediju. Dokumentacija se kroz cijeli proces pažljivo režira i bilježi, te potom odabire i prezentira kao proizvod nematerijalne umjetnosti, kritički se osvrćući na potrebe tržišne logike informacijskog kapitalizma. Dokumentacija ovdje nema samo funkciju prezentiranja samih umjetničkih izvedbi, već ona postaje i jedini mogući oblik uvida u kompletan umjetničku proces koja se ne može predstaviti ni na jedan drugi način.



Umjetničke izvedbe se oblikuju u procesu koji se bilježi uz pomoć dokumentacije, koja se potom izlaže u umjetničkom prostoru, odnosno putem umjetničke dokumentacije unutar izlagačkog prostora predstavljaju se kao umjetnički projekt, koji se koristi novim tehnikama dijaloga u prezentaciji tih procesa široj društvenoj zajednici. Prikazuje se umjetničku proces kao umjetnost, odnosno umjetnost kao oblik ili praksu življenja. U tom smislu ovaj festival postaje jednak životu jer je i  sam život proces, koji nema nekakav konačni cilj, nego je samome sebi svrha. Umjetnička dokumentacija ovdje koristi umjetničke medije kako bi uputila na život odnosno na praksu, na sam život umjetnika. Također ukazuje i na umjetnost koja ima intenciju da postane sam život, a ne tek da ga prikazuje i nudi mu se u obliku umjetničkog proizvoda.



Takva umjetnost, smatra Boris Grojs, ostaje nedostupna tradicionalnim umjetnostima, koje su usmjerene na proizvode i rezultate neovisno o njihovoj formi. Umjetnost postaje oblik života, dok umjetničko djelo postaje ne/umjetnost, odnosno samo dokumentacija života. Grojs također ističe kako umjetnost postaje biopolitičkom onda kada koristiti umjetničke medije kako bi kreirala a potom dokumentirala i prezentirala život kao čistu aktivnost.



Festival Almissa 2021. ujedno je, kako je navedeno, završni praktični rad Gilda Bavčevića na doktorskom studiju Novih medija.



Almissa Open Art festival više od desetljeća razvija eksperimentalni kustoski pristup pozivajući svaki put novog umjetnika preuzme ulogu kustosa čime se osigurava inovativan pristup ovoj funkciji, čime se ona transformira i razvija u smjeru poništavanja granica između umjetničke produkcije, kuriranja i prezentacije, čime se redefinira definicija autora. Festival tako osigurava određenu nepredvidljivost programa, fluidan programski smjer i identitet, a stvara se platforma za zajednički rad kustosa, umjetnika, istraživača i publike putem novih modaliteta umreženih suradničkih praksi.



 







 



Ove godine će veliki dio programa biti dostupan uživo preko



fb stranice Almissa festivala:



https://www.facebook.com/almissaopenart



 



Videa će naknadno biti dostupna na



YouTube kanalu HULU Splita:



https://www.youtube.com/channel/UCUNKZ3BpUrJRPJ3554VSgoQ



 



web stranica festivala: www.almissa.org



web HULU: www.hulu-split.hr





 


Datum objavljivanja: 09.08.2021.