Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slikarstvo enformela

U utorak, 13. septembra u 20 sati u Likovno galeriji KCB-a, otvara se izložba, "Slikarstvo enformela: Mića Popović, Vera Božičković, Lazar Vozarević, radovi 1959 - 1969". Autorke izložbe: Jelena Stojanović i Gordana Dobrić. Izložba traje do 10. oktobra.


 


Kroz ciklus godišnjih monografskih izložbi protagonista beogradskog enformela od 2007-2010. godine u Likovnoj galeriji KCB-a do sada je prikazano slikarstvo Zorana Pavlovića, Branislava Protića, Živojina Turinskog i Vladislava Šilje Todorovića u njihovim ranim fazama enformela.



S obzirom da je na dosadašnjim postavkama publika imala prilike da se upozna sa enformelom umetnika koji su ranih 60-ih upravo završavali beogradsku Akademiju likovnih umetnosti i predstavljali tada najmlađu slikarsku generaciju, na izložbi ove godine biće predstavljeni radovi umetnika iz tzv. starije generacije – Miće Popovića, Vere Božičković i Lazara Vozarevića, koje je Lazar Trifunović uključio u svoju retrospektivnu postavku enformela 1982. u UP "Cvijeta Zuzorić", a za koje je smatrao da su u slikarstvo materije i rad sa nepikturalnim i neslikarskim materijalima ušli posle određenih iskustava stečenih u slikarstvu Zadarske grupe (M.Popović i V.Božičković) ili individualnih umetničkih eksperimenata (Vozarević).


Kao i ranijih godina izložbu prati obiman katalog/knjiga sa studijskim tekstovima dr Jelene Stojanović, profesorke na Itaka univerzitetu u Njujorku, SAD, i Bojane Burić, umetničke direktorke FLU u Beogradu, sa bibliografijama i izabranim bibliografijama svakog autora, kao i reprodukcijama izloženih dela.



Kao prateći program se ističe okrugli planiran za početak oktobra na kome će se razgovarati o temama vezanim za enformel i društveni kontekst umetnosti i kulture ranih šezdesetih. Pored istoričara umetnosti i likovnih kritičara u ovom razgovoru će učestvovati umetnici, istoričari, sociolozi kulture i filozofi.


Portfolio KCB


 



Datum objavljivanja: 09.09.2011.