Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slikarstvo Beogradske grupe

U četvrtak, 7. jula u 20 sati u Galeriji savremene likovne umetnosti Niš, otvara se izložba "Slikari kontinuiteta - slikarstvo Beogradske grupe". Autor izložbe: Svetlana Jovanović, viši kustos MSU.


 


Na izložbi Slikari kontinuiteta - slikarstvo Beogradske grupe biće predstavljena dela iz Zbirke slikarstva Muzeja savremene umetnosti, na kojima će moći da se sagledaju pojedinačni doprinosi umetnika, koji su činili slikarski deo grupe, na polju afirmacije slikarstva posleratnog srpskog modernizma. Grupa je osnovana 1958. i činili su je pored slikara Đorđa Bošana, Ksenije Divjak, Olivere Kangrge, Majde Kurnik, Mаrklena Моsjenka, Maria Maskarelija i vajari: Nikola Janković, Аngelina Gatalica, Slavoljub Vava Stanković i Matija Vuković. Inicijativu za formiranje grupe preduzeli su Mario Maskareli i Vava Stanković, mada je ideja o nastanku grupe predstavljala spontanu posledicu dugogodišnjeg poznavanja i druženja umetnika slične poetske opredeljenosti.



Figurativnost koju je negovala Beogradska grupa, ima svoje postulate u rečniku poetskog realizma i kruga intimističkog slikarstva tridesetih godina prošlog veka, a u pojedinačnim razradama članova Beogradske grupe, poslužiće kao matrica za razvijanje različitih sadržaja, često skrivenih, kriptičnih značenja, ponekad i potpuno hermetičnih. Opredeljenost za ovu vrstu likovnog koncepta, udaljiće rad pomenutih umetnika od centralne linije razvoja posleratnog modernizma i smestiti ga na bočnu poziciju u kasnijem razmatranju razvoja jugoslovenskog slikarstva šeste decenije.



Bez obzira na poziciju koju su slikari Beogradske grupe zauzimali u datom vremenu, svojim delovanjem i neposrednim učešćem na likovnoj sceni Beograda ukazaće na razvoj slikarstva i izvan dominantnog modela socijalističkog estetizma, pa samim tim doprineće i boljem sagledavanju složenosti vremena u kome su delovali.


 



Datum objavljivanja: 06.07.2011.