Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slikarski univerzum Milice Kojičić

U Galeriji `73 će u četvrtak, 28. marta 2019. g, sa početkom u 19:00 časova, biti svečano otvorena samostalna slika pod nazivom „Slikarski univerzum Milice Kojičić“.
Izložba će trajati do 9. aprila 2019. godine.


 


Dr Stanislav Živković, autor teksta za katalog, između ostalog je istakao: „Slikarstvo Milice Kojčić može se podvesti pod varijantu savremenog nadrealizma, pri čemu je pravi prostor njenog interesovanja i kreativnog pražnjenja slobodno putovanje mašte neispitanim prostorima podsvesti, dakle – ezoterija.  U tom smislu, za razliku od mediteranske vedrine i osećanja za estetske vrednosti domaćeg podneblja, njena poetika je nesumnjivo blago osenčena teskobnim zapadnjačkim mentalitetom, koji zrači defetizmom i skepticizmom.  Na užem, domaćem planu, slikarkina vizija unosi u srpsko slikarstvo jedan novi, dubok zvuk tamne boje, koji nam osvetljava prikriveno postojanje atavističkih strahova u srpskom narodu. I po svojoj formalnoj, a pogotovu metafizičkoj strukturi, njeno slikarstvo izdvaja se, međutim, nekim osobenim karakteristikama. Kad je u pitanju forma, to je krajnja svedenost na uprošćen crtež, na oblike koji asociraju na poznate predstave iz prirode. Pojedinačno ili u grupi, čudne figure smeštene su u neupadljivo obojene, neutralne pozadine, koje zatvaraju tajanstvene prostore.“


Milica Kojčić je rođena 25.12.1957. godine u Svilajncu. Diplomirala je na FLU odsek slikarstvo u Beogradu 1982. godine. Postdiplomske studije završila je na istom fakultetu, 1984. godine u klasi profesora Zorana Petrovića. Član je ULUS-a od 1983. godine. Redovan je profesor na Akademiji  umetnosti u Novom Sadu, na katedri za crtanje. Održala je 30 samostalnih i preko 150 grupnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.


 



Datum objavljivanja: 25.03.2019.