Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slikarska tehnologija za početnike

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u četvrtak, 10.9. 2009. u 19 sati
na izložbi "ŽIVOJIN TURINSKI, RADOVI 1958-1967.", mr Milutin Dragojlović održaće predavanje na temu: "Slikarska tehnologija za početnike".

 


Aktuelna izložba Živojin Turinski, radovi 1958-1967, koja se organizuje u okviri ciklusa "Beogradski enformel", posvećena je enformel fazi u slikarskom opusu ovog beogradskog umetnika, likovnog kritičara i profesora Likovne akademije (kasnije Fakulteta likovnih umetnosti) u Beogradu, na predmetu "Slikarska tehnologija". Tokom višegodišnjeg predavanja tehnologije slikarstva na našoj najuglednijoj likovnoj školi u Srbiji Turinski je napisao i objavio dva kapitalna dela iz ove oblasti: Boje, veziva, tehnike slikanja, izdanje Univerziteta u umetnosti u Berogradu 1970, i Tehnike slikarstva, izdanje Univerziteta umetnosti u Beogradu 1976, a takođe je sa engleskog preveo knjigu Danijela B. Tompsona Materijali i tehnike srednjevekovnog slikarstva, važnog priručnik za izučavanje tehnika

srednjevekovne umetnosti, izdanje KOV-a iz Vršca 2001. 


Podsećajući nas na profesorsku aktivnost Živojina Turinskog mr Milutin Dragojlović, održaće svojevrsni javni čas u Galeriji na kome će prezentovati i demonstrirati najvažnije slikarske tehnike koje se izučavaju na baznim studijama likovne umetnosti. Tom prilikom  otkriće nam tajnu pravljenja boja i veziva za akvarel i pastel, pravljenja kreona za crtanje grafitom, vrste rada u plakatnoj temperi, mešanje boje sa kazeinskim vezivom i jajčanom temperom, predstaviće uljanu tehniku i pokazati modalitete i etape rada u fresko slikarstvu. 


Milutin Dragojlović, diplomirao je slikarstvo na FLU u Beogradu, kod profesora Stojana Ćelića 1979. Od 1983. na istom Fakultetu predaje "Slikarske tehnologije", prvo kao asistent prof. Turinskog, a potom kao redovni profesor na istom predmetu.


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 09.09.2009.