Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slika u slici

Izložbu čini osam digitalnih kolor printova formata cca 2x3m kasšranih na lesonit i postavljenih na trošne fasade u kvartu Novog Sada poznatom kao Kineska četvrt - mesto napuštenih fabrika u kojima su danas smeštene raznovrsne zanatske radionice.


 


"Fotografije su snimljene jula 2007. godine tokom festivala fotografije u Arlu, Francuska (Les Rencontres d’Arles Photographie) u specifičnom prostoru stare napuštene železničke stanice, koja se tokom festivala koristi kao izložbeni prostor. Prostor veoma podseća na ambijent novosadske Kineske četvrti sa trošnim fasadama industrijskih objekata. Na fotografijama su predstavljena lica ljudi (posetilaca) u interakciji sa izloženim fotografijama koje ih okružuju - crnobelim portretima velikog formata iz projekta Face 2  Face francuskog autora JR."



(Jelena B.Kovačević, izvod iz opisa rada) 



"Obeležavanjem jedne polunapuštene i gotovo u potpunosti devastirane gradske, a nekad i industrijske zone, sada "naseljene" magacinima, stovarištima, zanatskim radionicama, ponekim dnevnim/noćnim klubom i (bar) jednim muzejom u najavi, Jelena uspešno sprovodi prvi deo svog najnovijeg public art projekta. 



Bildbordskim dimenzijama fotografija, određenim mestima na koje su razmeštene i odnosom sa drugim, okolnim prostornim činiocima, uspostavlja se veza između onoga što je na fotografijama prikazano i trodimenzionalnog, spoljašnjeg sveta. Tako svojim projektom Jelena uspešno menja dosadašnju formu i funkciju izabranog mesta, dajući mu nov vizuelni i prostorni horizont. Sadržaj ciklusa Slika u slici nalazi se, dakle, u društvenoj ili relacionoj vrednosti prostora koji je i celovit i razuđen, i čiji se značenjski aspekti otvaraju i ostvaruju tek neposrednim pristupom, dijalogom, komunikacijom..."



(Suzana Vuksanović, preuzeto iz teksta u katalogu izložbe)


 



Datum objavljivanja: 03.06.2008.