Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slavko Ćuruvija - hrabrost i kreativnost

Na izložbi će biti prikazan video i audio materijal o Slavku Ćuruviji koji do sada nije objavljivan, između ostalog i njegov govor u američkom Kongresu iz decembra 1998. godine. Utorak, 26. maj, MSUV, Dunavska 37 u 18 časova.


 


Muzej savremene umetnosti Vojvodine predstaviće 26.maja izlozbu "Slavko Ćuruvija – hrabrost i kreativnost". Na izložbi će biti prikazan video i audio materijal o Slavku Ćuruviji koji do sada nije objavljivan, između ostalog i njegov govor u američkom Kongresu iz decembra 1998. godine. Izložba prikazuje i jedan broj naslovnih strana "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" za koje su organizatori izložbe smatrali da najbolje oslikavaju vreme u kojem je Ćuruvija radio. Autori izložbi su Jelena Ćuruvija-Đurica i saradnici Slavka Ćuruvije iz redakcije Dnevnog telegrafa: Mirjana Stefanović i Dejan Tasić.


 


Dnevni Telegraf - Retrospektiva - 1996 - 1998



U decembru 1995. godine novinar Slavko Ćuruvija okuplja ekipu urednika, koju čine Milena Dražić, Ivan Jovanović i Miroslav Kos. Pocetkom 1996. god., tačnije 15. januara, pokreće prvi privatni nezavisni dnevni list u tadašnjoj Jugoslaviji "Dnevni Telegraf", kojim uvodi i novi trend pisanja u srpskom novinarstvu- po tom receptu je posle osnovano par dnevnih listova (BLIC, DANAS, GLAS JAVNOSTI...) Za svega nekoliko meseci, "Dnevni telegraf" je osvojio čitalačku publiku u Srbiji i u naredne dve godine obeležio je jedno vreme i seriju dešavanja koja su potresala zemlju.

U aprilu 1998. god. počinje sa štampanjem nedeljnika "Evropljanin", koji posle šest meseci postaje najčitaniji magazin u Jugoslaviji. Ističe se svojim dizajnom, grafikom, istraživačkim novinarstvom sa proverenim informacijama i izvorima i pro evropskom orjentacijom.



Slavko Ćuruvija, vlasnik DT i nedeljnika "Evropljanin" ubijen je 11. aprila 1999. ispred svog stana u Svetogorskoj ulici 35, u centru Beograda, za vreme vazdušnih napada NATO-a na Jugoslaviju. Atentatu je prethodio napad na njega u državnim medijima. Ubistvo do danas nije rešeno.

Na desetu godišnjicu njegovog ubistva, njegova kćerka Jelena i tim urednika, novinara i fotografa sa kojima je pokrenuo "Dnevni Telegraf", odlučili su da retrospektivom fotografija i audio-vizuelnih snimaka podsete na buran perod 90tih godina, na način na koji je DT taj period obrađivao, kao jedina objektivna i nezavisna novina, i na život i rad čoveka čiju hrabrost i kreativnost pamtimo.


 


 


 

 


 

 



Datum objavljivanja: 25.05.2009.