Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slavka Baltezarević - Pričest duše

19. novembra 2008. u 19 časova u Galeriji "Crnjanski" biće održano otvaranje šeste samostalne izložbe Slavke Baltezarević pod nazivom " Pričest duše". Izložba će biti otvorena do 3. decembra.

 


Potreba modernog čoveka da živi u skladu sa prirodom je povratak sopstvenim korenima, jer onaj koji je otuđen od prirode, postaje otuđen od sebe i vaskolikog univerzuma. Slikarka i književnica Slavka Baltezarević je na svojim slikama ostvarila sklad sa prirodom na neobičan način: lepljenjem kamenja, grančica, cvetova od keramike nastale su slike – reljefi.

Tako je priroda na slikama Slavke Baltezarević dobila novu dimenziju. Priroda pozlaćena dušom, koja je utkana u slike, isprepletano granje, stabla koja se međusobno grle, pokušaj je slikarke da prirodu poistoveti sa ljudima. Oblici iz prirode, izrađeni od keramike ili neposredno uzeti iz prirode i zalepljeni na slike, kao da ovim slikama daju život, jer Slavka u svoje slike, kako sama kaže, želi da unese nešto novo.




Ta priroda koja produžava svoj život na slici, kao da je pobedila smrt i propadljivost. Srebrne, zlatne, ružičaste, tirkizne boje i topli jesenji tonovi, stvaraju čudesni svet pun radosti. Zato ove slike izgledaju kao čarobni svet iz mašte, kao i svet iz bajki koje smo slušali u detinjstvu, kao što je samouku slikar carinik Ruso, na svojim slikama prikazivao slike, koje naše kolektivno pamćenje nosi u sebi od davnina. Tako i slike Slavke Baltezarević imaju u sebi nešto praiskonsko, jer prikazuju čoveka i prirodu kao neraskidivo jedinstvo.

Mirjana Novokmet akademski slikar


 


Datum objavljivanja: 19.11.2008.