Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slađana Nojković: Gernika nije probuđena

U Beogradu, u galeriji „Axios“* (u Knez Mihailovoj br. 6, treći sprat u Pres centaru UNS-a“) *u toku je izložba digitalnih grafika pod nazivom "Gernika nije probuđena" autora Slađane Nojković - „Magnes“ i traje do 17. maja.


 


Činjenicom da je reč o izložbi koja „ilustruje“ savremeni trenutak kroz prizmu kulture  digitalnog doba i da  izloženi  radovi, prožeti kritičkom dimenzijom „ogoljene“ stvarnosti koja „pristaje“ na sveopštu devastaciju kulturnih vrednosti,  time i pripadaju domenu angažovane umetnosti kao vidu kreativnog „napora“ stvaraoca  da u konkretnom slučaju, pored ostalog,  u javnosti načelno inicira i pitanja:  -   Kuda zapravo idemo i dokle možemo stići na polju bez kulture, odnosno u prostoru u kome dominira  sveopta nekultura  u svim segmentima društvenog života (u pogledu poštovanje prava, poštovanja propisanih  normi, u komunikaciji bez tolerancije i poštovanja  mišljenja drugog, u ekplicitnom izražavanju netrpeljivosti prema drugome itd ... ) i zašto ćutimo o tome i zašto pristajemo na život bez kulture?; s toga, radi mogućnosti generisanja nekakvog opštag dobra, značajno bi bilo  pružiti  svojevrsnu medijsku podršku ovom kreativnom naporu kako bi integrisanim snagama dali  „šansu“kulturi za „buđenje“.



Mogućnost razgovora o izložbi u susretu  sa autorom  i  vođenje kroz izložbu  predviđeno je u petak, 13. maja u 19 h.


Izložba digitalnih grafika pod nazivom “GERNIKA NIJE PROBUĐENA” je svojevrsni likovni PROTEST zbog “gorućih” društveno-političkih problema sa kojima se nosimo u aktuelnom društvenom trenutku i POZIV, da na jedan “umni” način, putem umetnosti sagledavamo svet sa nastojanjem da ga, idući tim putem i menjamo; a koristeći se pri tom “supermogućnostima digitalnog doba za generisanje kulturnih vrednosti, a ne za njihovu devastaciju. No, izložbom se nameće ključno pitanje: - Je li to utopija? Poziv na “Gerniku” u nazivu ovog likovnog opusa nije poziv na Pikasa kao na neupitnu veličinu na polju umetnosti, već je samo simbolična “smernica” na istaknutu kritičku dimenziju izložbe, “pozvana” sa ciljem da upućuje i poziva kulturnu javnost, pored ostalog i na sagledavanje i preispitivanje domena stvarnog delovanja umetničkih vrednosti u društvu koje se u svom kulturnom razvoju poziva na te vrednosti. ZA PROMENU, hajde da na svet gledamo kroz prizmu umetnosti i da ga, ZA PROMENU, UMetnošću i menjamo. Jer, “GERNIKA NIJE PROBUĐENA”, a sve gori. Čujmo taj krik ćutnje, ZA PROMENU. I ko zna, … ?

Autor: Slađana Nojković – “Magnes”


 



Datum objavljivanja: 11.05.2022.