Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slađana Marinković: Slikarsko-grafički putopisi

U toku je virtuelna izložba Slađane Marinković, “Slikarsko-grafički putopisi”, postavljena na web strani Prodajne galerije Beograd: http://vi.galerijabeograd.org/


 


Umetnica prepoznatljivog stvaralačkog rukopisa, pre sve svega u domenu grafike, Slađana Marinković u okviru virtuelne izložbe, pored otisaka u tehnici akvatinte i bakropisa, predstavlja recentna slikarska ostvarenja. Pejzaž kao tematski okvir čini nit koja povezuje ova dela, ukazujući na lakoću sa kojom umetnica prevodi poetsku zamisao iz jednog medija u drugi u jasnom i logičnom toku razvoja personalne autorske koncepcije. Sa posebnim fokusom na motiv drveta/šume, jednog ili repetitivnog motiva, Slađana beleži usamljene predele bez ljudskog prisustva, u kojima svetlost kreira smisaonu i hromatsku celinu. Po rečima autorke, pažljivim posmatranjem prirode u različitim dobima godine, dana ili vremenskim prilikama generiše se stvaralački impuls kao inicijalni momenat za “istraživanje likovnih mogućnosti, prenosa doživljenog  ushićenja i strahopoštovanja  prema prirodi kao veličanstvenoj tvorevini”. Sinergija različitih tekstura, svetlosnih efekata i prigušenih intenziteta boje stvara meditativni osećaj spokoja, relativizuje pojam protoka vremena i otvara prostor mogućim filozofskim narativima o identitetu i životu, njegovom poreklu, trajanju i ishodištu.




Slađana Marinković (1982. Krupanj) diplomirala 2007. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafika, u klasi profesorke Katarine Zarić. Član je ULUSA i ULUPUDS-a u statusu samostalnog umetnika. Učestvovala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Moskva, Majami, Urbino, Rim, Patra, Pariz, Beograd, Novi Sad, Banjaluka...). Dobitnica je treće nagrade na 8. EX YU konkursu za grafiku, Beograd 2014., nagrade Oktobarskog salona, Narodni muzej Šabac kao i stipendije Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka.


 





 


Datum objavljivanja: 06.07.2021.