Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Skulpture Tomislava Todorovića

Izložba „Skulptura u staklu, vodi, vazduhu, svetlosti“ Tomislava Todorovića, dobitnika prve nagrade prošlogodišnjeg 17. Međunarodnog likovnog konkursa „30x30“, biće otvorena u Malom salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja u četvrtak, 13. jula u 19h.


 


Likovni konkurs „30x30“ raspisuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem. Izložbu radova Tomislava Todorovića organizuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa zrenjaninskim Narodnim muzejom.

Po rečima autora ova izložba skulptura za svoje postulate ima providnost, fluid vode, vazduha i svetlosti koji su po svojoj građi krhki, a dovolјni da opstanu u vremenu i prostoru.

Skulptorski radovi Tomislava Todorovića biće dostupni publici Narodnog muzeja Zrenjanin do 27. jula 2023. godine.



O autoru:

Tomislav Todorović rođen je 1948. godine u Sibnici. Diplomirao je vajarstvo 1972. na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Zarina, Vojina Stojića i Jovana Kratohvila, kod koga je 1974. godine završio i postdiplomske studije. Od 1988. godine bavi se pedagoškim radom, a od 1998. godine zaposlen je na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, prvo kao docent, a potom i kao redovni profesor.

Samostalno izlaže od 1974. godine. Izlagao je na 25 samostalnih i preko 500 kolektivnih izložbi u zemlјi i inostranstvu (Polјska, Švedska, SAD i dr.). Učestvovao je u radu 43 umetničke kolonije i simpozijuma u zemlјi i širom Evrope. Dobitnik je više od 24 nagrada za skulpturu i crtež, a njegova dela čuvaju mnogi muzeji i galerije, kao i privatne i javne kolekcije u zemlјi i inostranstvu.


 



Datum objavljivanja: 10.07.2023.