Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Skulpture Svetomira Arsića Basare

Srpska akademija nauke i umetnosti priređuje izložbu akademika Svetomira Arsića Basarekoja će biti svečano otvorena u petak, 15. marta, u 19 sati. Izložbu će otvoriti akademik Ljubisav Rakić.

 


Izložba skulptura Svetomira Arsića Basare organizuje se povodom jubileja – devedeset godina od njegovog rođenja. Kako je prethodna retrospektivna izložba u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti održana 1998. godine, ovom prilikom će na istom mestu biće izložena dela nastala u periodu od 1998. do 2018.



Vajar, likovni pedagog i teoretičar Svetomir Arsić Basara rođen je u selu Sevcu na Kosovu. Prvi rad, „Glava devojčice“ izvajao je u glini 1950. godine. Od tada do danas, održao je niz samostalnih izložbi, autor je brojnih, monumentalnih spomenika i dobitnik mnogih priznanja. Predavao je u Prištini na Odseku za vajarstvo tamošnje Akademije umetnosti, gde je kasnije bio izabran i za dekana, organizovao je likovnu koloniju u Dečanima, boravio je na mnogim vajarskim smotrama i studijskim putovanjima. Predstavlja jedno od najznačajnijih imena u istoriji savremene srpske skulpture. Kao najčešće materijale, koristi drvo i gvožđe.



NJegovo delo razvijalo se od ekspresivnih radova, preko asocijativne apstrakcije, dok je od početka osamdesetih godina njegovo stvaralaštvo, kako je sam umetnik kazao, neraskidivo povezano sa sudbinom naroda. Ono postaje angažovano, s naglaskom na duhovnom i nacionalnom biću.



Kako je primetio istoričar umetnosti, kustos i autor izložbe Nikola Kusovac, Basara pripada krugu stvaralaca koji snagu za opstanak dubinskih slojeva svog stvaralaštva nalaze u rodnom tlu kosovske zemlje, u precima, u iskonskoj lepoti, drami i tragediji svoga zavičaja. Potreba za poniranjem u dubinu zemlje – prema sebi i sopstvenim izvorima – došla je kod Basare sasvim prirodno, kao rezultat doba u kojem živimo.



Od 1999. godine Svetomir Arsić Basara živi i stvara u Beogradu.


 


Koristeći drvo i gvožđe kao najčešći materijal za realizaciju svojih skulptura, delo Svetomira Arsića Basare je duboko ukorenjeno u vlastito tle, u Kosovo i Metohiju i njihovu istoriju.

Izborom tema, oslawajući se na stare zanate za obradu drveta i gvožđa, a pri tome ne zapostavljajući dostignuća moderne umetnosti, delo Svetomira Arsića Basare zauzima izuzetno mesto u istoriji savremene srpske skulpture.

Nakon dve decenije od retrospektivne izložbe održane 1998. godine u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, ove, 2019. godine, u istoj galeriji prire|uje se izložba Svetomira Arsića Basare sa delima nastalim u periodu od 1998. do 2018. godine.

Autor i selektor izloženih radova je Nikola Kusovac.

Izložba se organizuje povodom jubileja – devedeset godina od rođenja Svetomira Arsića Basare.

Dušan Otašević


 


Datum objavljivanja: 12.03.2019.