Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Skulpture Milije Belića

U Parizu će od 12. do 24. novembra biti izložene skulpture Milije Belića, srpskog slikara, vajara i teoretičara umetnosti. Kritičari umetnosti za Belićev likovni jezik kažu da oscilira između muzike i matematike da bi se približio ultimnoj ravnoteži.


 


Galerija Monod u Parizu izložiće skulpture Milije Belića, srpskog slikara, vajara i teoretičara umetnosti. Ovo je prva samostalna izložba Belićevih skulptura u Francuskoj, a traje od 12. do 24. novembra. Istovremeno, Belić je uvršten u selekciju od četrnaest umetnika koji će biti predstavljeni u poznatoj holandskoj galeriji Vierde Dimensie od 25. novembra do 30. decembra 2012. Ove jeseni predložen je i za člana ugledne Fondacije Taylor sa sedištem u Parizu.

Belićeva geometrijska apstrakcija prevazilazi jednostavnost formi i transformiše se u poeziju uzvišenog - likovni jezik oscilira između muzike i matematike da bi se približio ultimnoj ravnoteži. Prostor se rađa iz površine, ritma i kontrapunkta, pluridimenzionalnost se razvija u meandrima jednog novog kubizma, proizašlog iz nasleđa neoplasticizma i urbanog duha, već inkarniranog u odvažnom diskursu arhitekture i dizajna s početka ovog XXI veka. Samosvojna pojava ne samo kod nas, po sintezi naučnog, teoretskog, estetičarskog znanja, koje se, kroz plodan spisateljski opus, aktivno prepliće sa slikarskim, skulptorskim i multimedijalnim delom, Belić, po sebi, nosi ekvilibrijum mnogih komponenti koje čine aktivnu geometrijsku apstrakciju. Latentna pokretljivost skulptura dolazi iz stava da je forma samo podsticaj za komunikaciju "meta" sveta , izlazak duhovnih traženja koja se odvijaju iza pojavnih realnosti. Gotovo neoplatoničarski idealan, a u materijalizaciji potpuno savremen. U bauhausovski pročišćenom duhu Belićeve modularne strukture potentno sintetišu dva oprečna estetska stava: autonomni formalizam i strogi, misaoni konceptualizam.


Milija Belić, slikar, vajar, teoretičar umetnosti, diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978. Doktorirao je umetnost i nauke o umetnosti na Sorboni, 1994. godine. U Francuskoj boravi od 1983. godine. Izlagao je na većem broju samostalnih i zajedničkih izložbi. Belićevi radovi se nalaze u brojnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Autor je više knjiga, najviše iz domena teorije umetnosti, koje se mogu pronaći u najvažnijim svetskim bibliotekama. Smatraju ga jednim od istaknutijih predstavnika obnove Konkretne umetnosti. Podjednako je prisutan na našoj i francuskoj umetničkoj sceni.


 



Datum objavljivanja: 05.11.2012.