Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Skulpture Marka Vučkovića

Izložba skulptura Marka Vučkovića biće otvorena u sredu 5. aprila u 18 časova u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložbu može da se pogleda do 23. aprila.

 







Marko Vučković, rođen u Kruševcu 09. 11. 1992. godine. Diplomirao na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 2019. godine u Beogradu, Odsek za primenjeno vajarstvo. Na istom fakultetu završio i master studije.



Član ULUS-a od 2020. god.



Realizovao dve mermerne skulpture velikog formata u poslovnom klubu Privrednik u Beogradu 2022. godine.



Radi kao saradnik na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na predmetu Vajanje.



Izlagao na više grupnih izložbi.



Samostalne izložbe:



Samostalna izložba „Organizmi i sklopovi“, Galerija SKC, Beograd, 2020.



Samostalna izložba „Impuls Sekvence“, Galerija 73, Beograd, 2022.



Samostalna izložba „Marko Vučković Skulpture “, Salon 77, Niš, 2022.



Nagrade:



Nagrada za idejno rešenje za umetničke i zanatske teksture, Tarkett, 2018.



Prva nagrada za skulpturu, Preduzetnikus, 2019.



Nagrada za idejno rešenje za umetničke i zanatske teksture, Tarkett, 2019.



Marko Vučković, skulpture



Predstavljeni radovi obuhvataju istraživanje nastalo u proteklih nekoliko godina, izrađeni u različitim materijalima, tehnikama i dimenzijama.



Inspirisan prirodom, ljudima i svakodnevnim životom, kroz skulpturu razmišljam konstruktivno i vizualizujem idealne sisteme funkcionisanja koji se nadovezuju na prirodne procese.



Svaka skulptura predstavlja unutrašnju transformaciju i životne promene i iskustva koje sam pretočio u oblik. Za svaku od njih pronalazim inspiraciju i u tradicionalnom, te težim da ih sjedinim sa savremenim elementima kako bi stvorio jedinstvo i novi doživljaj.



Simbolika ritma je predstava tokova i kretanje života kroz ponavljanje jednog elementa, simbolizujući ponavljanje iskustva i događaja u životu osobe sa sve usponima i padovima, a opet i sa stalnim kretanjem napred. Može biti i važan faktor u održavanju ravnoteže, harmonije i produktivnosti.



Umetnik ima slobodu, takođe ima i kontrolu i može da bira kakve poruke šalje. Skulptura je asocijacija i simbolika idealnog života kojem svi težimo.


 





    


Datum objavljivanja: 05.04.2023.