Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Skulpture Magdalene Pavlović

Izložba skulptura, autorke, Magdalene Pavlović, otvara se u utorak 1. novembra u 19. sati i biće otvorena do 19. novembra 2016. svakog dana od 10 do 20 sati (sem nedelje), u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca na Studentskom trgu.

 


TOTALNO  PREDANJE



Magdalena Pavlović:  Skulptorski nalet



Nema više vremena za mitska prepoznavanja. Eruptivna stvarnost našeg doba  učinila je nažao svim vidovima lične unesenosti i stvaralačke refleksije. Beskompromisna oblikovna energija koju naslućuje, pronalazi i objavljuje  Magdalena Pavlović zadiranje u sopstvenu i kolketivnu živu savremenost. NJeno taktilno prepoznavanje oblika izmenljivosti medijuma metala sadrži vitalno materijalno i telesno životno načelo, dato  kroz usredsređen trenutak burnog i fizički zahtevnog procesa. Preoblikovanje od arhetipske predstave varira u odstupanju psihičkog fiksiranja primordijalnosti metala i njenih nemerljivih odrednica i pobuda.

Taj zatomljen odnos ne ukazuje se odmah kroz preobražaj medijuma metala. On  dospeva naknadno, iz dubljih nesvesnih uzroka, pripadajući metafori arheoloških slojeva zemljanih/htonskih i zatomljenih energija materije u prirodi. Umetnica se oblikovanjem neshvatljivo golemih celina, bilo u slobodnoj skulpturi, ili reljefima i osobenim ucrtavanjima kreće impulsivnim putanjama. Skulptura u metalu nastaje izraženim temporalnim osećajem, gde se postupak degradacije naslojenih oblika i istanjivanja, gužvanja, potresanja i useka objavljuje u vidu nasumičnog vođstva kroz nemerljivu silu. Izazov je dat kao ogled o tananosti ljudskog života, snazi kreacije i osmatranja beskonačne postojanosti tragova istorije prirode. Postupcima kovanja, nagrizanja kiselinama, odgrevanjem, mašinskom intervencijom, ona se suočava sa neumitnim stvaranjem naslućene i asocirane sadržine jezgra, organskog traga, pejzaža i geoloških izazova. U viseće skulptorske strukture izjednačavanje mikrokosmosa (ljudskog tela u akciji kreacije) i  asocijativnog  registra opažanja izbija moguće  iz geologije ili botaničkih formacija. Jednako se ukazuju tragovi novostovrene, ali i drevne materijalnosti:  unutrašnjost zemljine lave ali i mogući botanički izdanci kao orah ili  hiljadugodišnja površina kore maslinovog drveta. Takve unekoliko organske primere vajarka ostvaruje u plamenom procesu, nalik na Hefestovu kći, u svom doživljaju vremenski izmenljive stvarnosti.

Bog kovačnice sudbina otiskuje se ka memoriji, mesta ka nalazima materijalnosti, rasterima i razmerama koje M. P. otvara i eksponira u svojoj likovnoj kompoziciji. Trodimenzionalnost uspravljenog mogućeg predela, mapirani igrokaz ekspresije površine ili džinovskih razmera dokaz je osetljivosti snalaženja ili fascinacije približenim ili dalekim, sagledivim  prostorom. Pretopljene metalne tragove izmena površina koje su mogle da se objave u tako raznolikim delima i rastresitoj materijalnosti sakupljenih formi kod Olge Jevrić, ali i površinskih zahvata širokih površina Ričarda Sera, čine opipljivu koncepciju. Aktivno stvaralačko jezgro istovrmeeno je primer individualnog izlaska i ponovnog povratka u oblicima i prolazima, u prosecima. Takva dispozicija i moguća topografija prepliće simbolički vid i dramatiku umetničke realnosti Magdalene Pavlović.



Oktobar 2016. Nikola Šuica


 


Magdalena Pavlović rođena je 1989. godine u Beogradu. Završila je master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Upisala je 2014. godine doktorske umetničke studije, Odsek vajarstvo, u klasi profesora Dušana Petrovića. Član je UULJU – Udruženja umetnika i ljubitelja umetnosti „Kolubara“, Lazarevac . Učesnik je brojnih likovnih konkursa i grupnih izložbi:

    

41. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU, Dom   omladine, Beograd, 2012.

Decembarski likovni salon, Moderna galerija , Lazarevac, 2013,    2014, 2015.   

FESTUM, Studentski kulturni centar, Beograd, 2014.

Prva samostalna izložba, CZK „Šumice“, Beograd, 2003.

Druga samostalna izložba, CZK Galerija „Simonida“, Lazarevac 2004.

Treća samostalna izložba, Moderna galerija, Lazarevac, 2016.

Dobitnik nagrade za skulpturu u materijalu, SO Savski Venac, za  rad u drvetu, Beograd, 2012.     


Dobitnik nagrade za skulpturu u materijalu, SO Savski Venac, za  rad u metalu, Beograd 2013.

Dobitnik nagrade za skulpturu u materijalu, SO Savski Venac,za  rad u metalu, Beograd, 2014.


 


Datum objavljivanja: 31.10.2016.