Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Skulpture Đorđa Čpajka

U utorak, 4. januara u 19 časova u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuška 28, otvara se samostalna izložba skulptura autora, Đorđa Čpajka. Izložba traje do 27. januara, 2011. godine.

 


Đorđe Čpajak je rođen 1961. godine u Prijepolju. Završio je Sredju školu za odgoj u umetnosti i kulturi, smer dekorativna obrada  kamena u Splitu. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, smer vajarski završio 1987. u klasi prof. Nikole Jankovića. Završio je postdiplomske studije na FLU, na odseku Vajarstvo, a magistarsku izložbu otvorio je maja 1992. u galeriji FLU u Beogradu. Postao je član ULUS-a. Otišao je u Italiju (Toskanu)  na stručno usavršavanje 1991-96. Sarađivo  sa KONSTFACK ( Akademija lepih umetnosti iz Stokholma) na kursevima »Izvedba skulpture u kamenu«

 

Imao je 7 samostalnih, a učestvovao je na oko 62 grupne izložbe. Kao predstavnik Srbije, radio je na mnogim međunarodnim  projektima (od 1989. pa do danas, izveo je monumentalne spomenike u preko 50 gradova širom sveta).  Njegovi radovi publikovani su u raznim jugoslovenskim, francuskim i italijanskim časopisima »La Nazione«, »Il Tirreno«, švedskim, japanskim, kineskim i korejskim. Između ostalog, uvršćen je u izbor italijanskog kritičara Lodovica Gierutau dva izdanja knjige »Versilija i umetnost«.

 

2005.  radovi publikovani u  "THE SCULPTOR'S BIBLE" by John Plowman i  "THE SCULPRURING TECHNIQUES BIBLE" by Clare Waite Brown ( Chartwell Books Inc.) UK

 

2007.   "Public Art   “World’s Eye View" by ICO , 2008. UK( ušao u izbor 40 najboljih živih skulptora )

 

 

Neke od nagrada

 

1994.  Prva nagrada za skulpturu u kamenu, Intern. Bienale minijature, G.Milanovac

 

1995.  Otkupna nagrada »Osaka Triennale« ( skulptura u kolekciji Triennala)

 

1997.  Druga nagrada na Internac.Bienalu Skulpture, Toyamura (Japan)

 

1998.  Specijalna nagrada nainternacionalnoj  »Asago 2001 Exhibition«, Tataragi (Japan)

 

2000. Nagrada medjunarodnog konkursa skulpture za obelezavanje Trećeg  Milenijuma u Allauchu, Marselju, (Francuska)

 

2000.  Prva nagrada Medjunarodnog simpozijuma skulpture u Veroni (Italija).

 

2002.  Prva nagrada na medjunarodnom simpozijumu skulpture u Ichonu (Juzna Koreja)

 

2002.  Mermerni reljef  10x15m  ( BMW, Munich ) za  Pinoteku Museum u  Minhenu

 

2006.  Specijalna nagrada, Beijing Olympic Design Project, Peking, Kina  ( rad u stalnoj postavci parka ispred Olimpijskog Gnezda).




 

"Đordje Čpajak je umetnik veoma senzibilnog, a ujedno veoma jakog i oštrog izraza u skulpturi. Najčešće svoj emotivni naboj i inspiraciju izražava u kamenu kao najstarijem  vajarskom materijalu i oblikuje ga u plutajuće, lebdeće forme koje, prepakovane u raznolike  mermere, kao da prkose gravitaciji…Tako, umetnik  sirovu  i ničim sputanu energiju i spontanost svoje ličnosti i karaktera prenosi i na likovni izraz, bio on u bronzi, kamenu, drvetu ili na papiru – kao crtež.  Njegov still je polu-apstraktan i simboličan, i on veruje da umetnikovo okruženje mora biti više pesničko nego realno. Tako, on  radi na iskazivanju prirode materijala i same prirode u svojim delima."


 


Portfolio Galerija Feniks


 


Datum objavljivanja: 31.12.2010.