Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Skulpture Božidara Babića

U četvrtak, 14. marta u 19. časova u Galeriji '73 , Požeška 83a, otvara se samostalna izložba skulptura autora Božidara Bobe Babića. Izložba traje do 26. marta, 2019. godine.


 


Božidar Boža Babić je rođen 1939.  u Beogradu. Pravni fakultet je završio 1965, a Akademiju likovnih umetnosti 1967 - Vajarski odsek u klasi profesora Jovana Kratohvila. Od 1968.  je član ULUS – a. Učesnik je brojnih kolonija i studijskih putovanja ( Bugarska, Francuska, Austrija ).



Radovi na izložbi u Galeriji `73 čine presek njegovog stvaralaštva i obuhvataju kako starija tako i nova dela. To su skulputure u formi asamblaža, sastavljene uglavnom od “teškog materijala”, varenog gvožđa tuča, čelika bakra itd. One obnavljajući uoptrebu rashodovanog metala i/ili predmeta otkrivaju njegovu drugu prirodu u umetničkom postupku.  Dva su uporišta važna: Dišanova ideja redimejda, odnosno vizuelna fenomenologija nađenog predmeta,  kao i poetizovanje tema koje na dosetljiv način proističu iz fundusa humanističkog obrazovanja.



Babić je dosad imao dvadesetak samostalnih a učestvovao je i na brojnim kolektivnim izložbama, kako kod nas tako i u svetu. Od značajnih nagrada dobitnik je Povelje Ivana Tabakovića koju dodeljuje SANU, dok je za izuzetan doprinos u nacionalnoj kulturi dobitnik Nacionalne penzije. Osim vajarstvom bavi se esejistikom, poezijom, glumom, pantomimom i muzikom. Autor je i izvođač brojnih performansa: “Lepotica i zver” i “Priče iz Bečke šume – Atelje 212,”Gospođa sa buljavim očima” – Đuro Salaj, “Novo doba” – Beogradsko dramsko pozorište, “Simpozijum komunikacije sa ljudima” – Staro sajmište, “Ligenštul za radnu dokolicu” – Udruženje dramskih umetnika Beograd itd.



 


 


Datum objavljivanja: 11.03.2019.