Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Skulpture Balše Rajčevića

U četvrtak, 15. januara u 19. časova u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuška 28, otvara se samostalna izložba skulptura Balše Rajčevića. Skulpture se mogu pogledati do 31. januara, 2009. godine.

 


Balša Rajčević rođen je 23. 7. 1941. u Beogradu. Završio je Akademiju primenjenih umetnosti na vajarskom odseku (kod prof. Radeta Stankovića), 1965 god. U Beogradu. Posle Akademije završio Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu; magistrirao na istom fakultetu 1976. Redovno izlaže od 1968. godine, uglavnom skulpturu ali i kolaže, uljane slike i akvarele. Izlagao je na preko 350 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Pariz, Oslo, Helsinki, Sofija, Bukurešt, Budimpešta, Ingolštat, Kairo, Padova) kao i na 47 samostalnih izložbi u zemlji (Beograd, Zagreb, Niš, Kragujevac i dr. ) kao i u unostranstvu (Pariz, Rim). Pored brojnih najznačajnijih  autorskih i žiriranih jugoslovenskih grupnih izložbi u selekciji Muzeja savremene umetnosti iz Beograda izlagao je u 6-7 glavnih evropskih gradova. Predstavljao jugoslovensku selekciju na 14. internacionalnom bienalu male skulpture u Padovi. Sedam puta izabran na izložbama »Kritičari su izabrali« (Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd i Galerija Kulturnog Centra, Beograd). Dva puta izabran za izložbu »Istoričari umetnosti predstavljaju« u Galeriji Singidunum, Beograd. Dobitnik je brojnih uglednih nagrada za umetnički rad. Dela mu se nalaze u  vlasništvu desetak muzeja, modernih galerija, kao i  privatnih kolekcija. O njegovom umetničkom stvaralaštvu je objavljeno oko 150 bibliografskih jedinica. Ima zvanje istaknutog umetnika ULUPUDS-a. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a, Udruženja likovnih kritičara Srbije, Međunarodnog udruženja likovnih kritičara kao i  Udruženja književnika Srbije. Kao likovni kritičar i teoretičar umetnosti objavio oko 700 tekstova o umetnosti kao i četiri knjige iz istorije umetnosti. Sa uspehom piše poeziju. Objavo trinaest zbirki pesama, dve zbirke kratkih priča, kao i jednu knjigu poetskih ogleda. Poezija mu je zastupljena u nekoliko pesničkih antologija. 


»Možda će neupućenima ova izložba delovati donekle heterogeno ako je ne gledaju u kontekstu mog celokupnog rada. Ali, posmatrajući i raazmišljajući iz aspekta mog celokupnog opusa ona se drugačije sagledava, u vezama i razvoju. Jer celog života, do danas, radio sam nekoliko velikih ciklusa koje sam gotovo istovremeno dalje razvijao i razrađivao.«


            Balša Rajčević


 


 


Datum objavljivanja: 12.01.2009.