Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Skulptura: Medij. Metod. Društvena praksa.

Autorke projekta i urednice izdanja: ma Ana Bogdanović doktorand i istraživač saradnik na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mr Suzana Vuksanović kustoskinja, muzejska savetnica u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Petak. 25. novembar, 2016.


 


Imajući u vidu da vrednost, značaj i heterogenost nasleđa koje skultpura ima za razvoj i građenje društvenog identiteta kulture u Srbiji i na širem jugoslovenskom prostoru, a koje u dosadašnjim naučnim i stručnim izučavanjima, kao ni muzejskim izložbenim projektima, nije u svoj svojoj složenosti i problematikama interpretiran niti adekvatno artikulisan, jednodnevni simpozijum SKULPTURA: MEDIJ. METOD. DRUŠTVENA PRAKSA. teži da inicira radni i misleći prostor za stvaranje i dijalog novih ideja i značenja koji se mogu čitati iz raznorodnih umetničkih gestova i širih kulturnih i političkih praksi u vezi sa skulpturom i njenim izlaganjem u izložbenom, muzejskom i javnom prostoru u Srbiji u 20. i 21. veku.





PROGRAM 25. NOVEMBRA 2016.


Prva sesija:



11:00 ma Ana Bogdanović, uvodno izlaganje

11:20 dr   Dejan Sretenović, Nadrealistički predmet simboličke funkcije Vaneta Bora

11:40 mr Katarina Mitrović, Emocije u memorijalnoj skulpturi socijalizma : Spomen-park „Kragujevački oktobar“

12:00 dr Mariela Cvetić, S, M, L, XL ili one size fits all: veličina statue kao ideološki parametar

12:20 Diskusija


Druga sesija:



14:00 mr Suzana Vuksanović, uvodno izlaganje

14:20 dr Maja Stanković, Da li skulptura postoji u savremenoj umetnosti?

14:40 Milica Pekić, Oblikovanje formi društvenosti – arhitektura ljudskih odnosa

15:00 dr Lidija Merenik, Identitet medija i anti-medij – Totalni ambijent u delu Ivana Grubanova “Ujedinjene mrtve nacije”

15:20 dr Jasmina Čubrilo, Preoznačavanje medija: Zoran Todorović “Nekoliko panorama za jednu fenomenologiju iracionalnog”

15:40 Završna diskusija


 



Datum objavljivanja: 23.11.2016.