Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Skriveno Dalijevo blago

Kolekcija originalnih crteža Salvadora Dalija, koja je više od tri decenije bila pohranjena u sefu banke u centru Bafala (Buffalo, NY) i potpuno nepoznata svetu umetnosti – treba uskoro da bude prikazana javnosti i prepuštena stručnjacima na ocenu.


 


Skriveno blago, 15 originalnih crteža izvedenih u Dalijevim knjigama, blokovima sa skicama kao i katalog sa fotografijama, bili su Dalijev poklon pokojnom doktoru Edmundu Klajnu (Dr. Edmund Klein), koji je živeo u predgrađu Bafala i u tajnosti lečio Dalija, genija nadrealizma, od bolesti za koju se verovalo da je neki kožni poremećaj a za koju se sumnja da je rak. 


Dr. Klajn je bio renomirani dermatolog i ekspert za rak kože. Njegova udovica, Marta Klajn, svedoči o tome kako je 1972. godine Dalijev menadžer uspostavio kontakt sa Klajnom.


”Salvador Dali zove dr. Klajna”, prve su reči telefonskog razgovora koji je vodio ka mnogobrojnim sastancima, koji su se učestalo odvijali u hotelu St. Regis u Njujorku gde je Dali odsedao tokom zime, ali i u Kosta Bravi u Španiji gde je bio Dalijev dom.  Nakon deset godina lečenja, Dali mu je platio na nekonvencionalan način – sopstvenom umetnošću.


“Edmund je veoma voleo Dalija i veoma je cenio te crteže”, seća se Marta Klajn koja danas ima 76 godina. “Ne mogu čak ni da zamislim stanje njegovog uma dok je sedeo i gledao  Dalija kako crta i objašnjava za svaki od tih crteža šta predstavlja.”  Svaki od ovih radova je na neki način posvećen Klajnu, koj je preminuo 1999. godine sa 77 godina. Dali je umro 1989. u 84. godini.


Nakon što su svih ovih godina čuvali ove crteže, skice i jednu skulpturu u sefu banke, gospođa Marta Klajn i njena deca rešili su da ponude ovu jedinstvenu kolekciju na tržištu. Ovi radovi su dosad bili potpuno nepoznati na tržištu. 


“Kroz celu kolekciju se nekako provlači taj divni motiv anđela, jer je Dali rekao mom suprugu da je on njegov anđeo čuvar, zbog medicinske pomoći koju mu je pružao”, rekla je Marta Klajn.


 



Datum objavljivanja: 07.08.2008.