Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Škola kaligrafije

Izložba škole kaligrafije pri hramu Sv. Aleksandra Nevskog, u Galeriji SKC Novi Beograd, od 3. do 5. juna.


 


2001. godine škola kaligrafije pri hramu Sv. Aleksandra Nevskog u Beogradu je otpočela svoj rad. Od početka ovu školu vodi Silvana Ručnov, predavač-kaligraf, član ULUPUDS-a. Do danas je ovu školu posetilo oko 270 učenika razne starosne dobi koje vezuje ljubav prema pisanju i negovanju našeg ćiriličnog pisma. Ispisujući i ukrašavajući razne naše duhovne i tradicionalne tekstove doprinose negovanju i očuvanju našeg kulturnog blaga.



Škola kaligrafije ima čast da prikaže  razne rukopise običnih ljudi, raznih obrazovnih profila, koje ne popušta želja za novim pokušajima u stvaralaštvu da pišući utisnu lični karakter u slova.Polaznici od pisarskog alata najpre koriste široko podrezanu trsku a zatim čelično pero, a od materijal za pisanje koriste razna mastila i bajc.



Na ovoj  izložbi prikazani su razni stilovi pisanja – kvadratika, humanistika, ćirilični (srpski) ustav, kurziv i brzopis. Pored raznih stilova ćiriličnog pisma prikazani su razno tonirani papiri, inicijali, ornamenti, zastavice, vinjete i minijature – ukomponovani potrebi kaligrafskkog dela.



Stefan Nemanja – Zaveštanje o knjizi i pismu



" Glagoljati znači prolaziti, a pisati znači ostajati. "



" Slovo je čudno seme. Pismena su najbolje zrnje sjemeno svakog naroda. Klija sa papira poslije hiljadu godina i rascvijetava se u glas i riječ, u sliku i priču, misao i čuvstvo i u davne srca otkucaje. "



" Čedo moje, ruka ti vična i viješta peru i hartiji. Bog te je obdario i odredio da nas ti prvi čitko zapišeš u knjige. Zapiši nas u knjigu naroda na ovome svijetu da se zauvijek zna da smo bili, da jesmo i da će nas biti. "


 



Datum objavljivanja: 02.06.2008.