Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Škola angažovanog kina

Obrazovni projekat ”Škola angažovanog kina” organizuje udruženje Transimage iz Beograda i Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe prema zamisli umetničkog dua Doplgenger, uz podršku Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad i Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.


 


19. maj 2018. u 19h

Mala sala

AFC/DKSG



BOG GROMOVA - DEKOLONIJALNI FILM ZA POČETNIKE

Izbor filmova i uvod: Miroljub Stojanović



Kao deo programa Škole angažovanog filma, Miroljub Stojanović predstavlja izbor filmova i javnu projekciju. Program obuhvata film NOW (1965) kubanskog reditelja Santiaga Alvareza i SOLEIL O (1967), film mauritanskog reditelja Med Honda.



Miroljub Stojanović je filmski teoretičar i kritičar. Filmsku kritiku, esejistiku i teorijska istraživanja objavljivao je u više od 40 različitih štampanih časopisa, stručnih publikacija i štampi. Tekstovi o filmu prevedeni su mu na šest jezika, a bibliografiju upotpunjuju brojne tribine, okrugli stolovi, predavanja, TV i radio prilozi. Azijski film i azijska kultura generalno (boravio je u 24 azijske zemlje) u žiži su njegovih interesovanja. Globalnoj kulturi Trećeg sveta posvetio je neke od svojih najambicioznijih radova (Asja Đabar i moderni alžirski roman, Nacionalizam u azijskom filmu, Indijski film Zlatnog doba od sticanja nezavisnosti do smrti Lal Bahadur Šastrija, poslednjeg gandističkog premijera, The Garden of Allah: Iran i njeova civilizacija, i dr.)



Škola angažovanog filma je obrazovni program koji se realizuje od aprila do decembra 2018. u prostorijama Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad u Beogradu. Namera škole je da ponudi uvid u osnovne teorijske koncepte i praktične moduse, te istorijat pokretnih slika koje su reprezentovale, podržavale ili učestvovale u različitim aspektima istorijskih i savremenih društvenih borbi. Organizovana kao platforma za kolektivni rad i razmenu znanja, Škola angažovanog kina istovremeno sprovodi i kritiku dominantnog diskursa i proizvodnog modela industrije pokretnih slika. Projekat prema zamisli umetničkog dua Doplgenger realizuje udruženje Transimage u saradnji sa Akademskim filmskim centrom Doma kulture Studentski grad i uz podršku fondacije Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.



Ulaz na program je besplatan.



Više informacija na: www.transimage.org


 



Datum objavljivanja: 10.05.2018.