Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Skok i zaron - identitetske pozicije prostora

Skok i zaron identitetske pozicije prostora četvrtak, 20. maj, u 19h Umetnički prostor U10 Kosovke devojke 3. Beograd. Otvaranje će biti održano uz poštovanje svih epidemioloških mera. Izložba traje do 4. juna.


Đejmi Hadrović, Zahida je feministkinja, iz serije fotografija, 2016. /


Umetnice: Đejmi Hadrović, Katarina Jovanović Allfa, Nora Mesaroš, Lena Milovanović i Saša Tatić

Kustoskinja: Sanja Kojić Mladenov

Produkcija: Umetnički prostor U10 i ProArtOrg, Beograd



U okviru šireg koncepta ispitivanja pozicije roda u savremenoj umetničkoj teoriji i praksi, predstavljenog u knjizi SKOK I ZARON, objavljenoj u izdanju ProArtOrg iz Beograda i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada, izložba nastavlja sa propitivanjem aktuelnih društvenih fenomena kroz istraživanja umetnica mlađe generacije iz Srbije i regiona. Interdisciplinarni projekat ukazuje na važnost kritičkog sagledavanja rodnih uloga i odnosa, te aktuelnih društvenih stereotipa prisutnih u široj zajednici i na umetničkoj sceni, ističući značaj analitičkog, angažovanog i kontekstualnog pristupa.

[...]

Kroz rad umetnica Đejmi Hadrović, Katarine Jovanović Allfe, Nore Mesaroš, Lene Milovanović i Saše Tatić, na izložbi će biti predstavljena pojedinačna istraživanja na temu beleženja i arhiviranja aktuelnog društvenog stanja, uz uvođenje performativnog akta, ličnog gesta i istraživačkog procesa u umetničku praksu. Okupljene umetnice su usmerene ka mnogim problematičnim temama sopstvenog okruženja, ka istraživanju prostornih odnosa, mapiranju uočenih nestabilnih situacija, a kroz ispitivanje kulturnih sistema koji menjaju kako identitetske pozicije prostora tako i mesta pojedinca u njima.



Iz teksta Sanje Kojić Mladenov


 



Datum objavljivanja: 18.05.2021.