Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Skicen blok Stojanke Đorđić Nikolić

Stojanka Đorđić Nikolić otvara u petak, 7. novembra u Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, Novi Beograd, samostalnu izložbu pod nazivom, "Skicen blok", tragovi, znakovi, zapisi. Postavka traje do 19. novembra.

 


"Umetnik je i istraživač, putnik kroz vreme i prostor, koji beleži viđeno i doživljeno i o tome promišlja. On prepoznaje tragove, pokušava da ih pročita i da ih rastumači.


Svaki trag ili zapis govori o pređašnjem, ali i daje nagoveštaj o budućem. Promišljanje dovodi do pokušaja razumevanja postojećih i otkrivanja novih odnosa. Slikarsko delo time otvara put za uspostavljanje odnosa između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.


Viđeno, doživljeno, promišljeno - ostaje kao zapis u podsvesti, koji utiče na stvaranje unutrašnjeg koda. Takav lični pečat oblikuje nove znakove i oblike, koji kao zapis unutrašnjeg daju jednu novu punoću vizuelnog izraza, kojim se lako uranja u iluziju, koja je izvan predmetnog i realnog, ali nije izvan mogućeg. To je slikarev način da iluzija postane nova realnost.


Ovakav put je sličan onome u kome postoje izazovi naslaga prošlosti, koja traže otkrivanje zagonetki, a svako novo saznanje uspostavlja nove intimne refleksije.


Slikar prelama činjenice kroz sopstvenu prizmu doživljaja i promišljanja, udaljava se od polazišta i teži novim vizuelnim i sadržajnim celinama."


Stojanka Đorđić Nikolić


Stojanka Đorđić Nikolić je rođena 10. februara 1956. u Pančevu. Diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1980. Poslediplomske studije završila na istom Fakultetu, na odseku slikarstva 1982. Studijski, boravila u Francuskoj 1984.

Od 1981. do 1995. radila i stvarala kao slobodni umetnik. Od 1995. do 2006. godine radila je kao profesor na tri Univerziteta umetnosti. Od 2006. radi kao slobodni umetnik.

Priredila je 30 samostalnih izložbi, i izlagala je na više od pet stotina grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.Učestvovala u radu brojnih slikarskih kolonija. Dela se nalaze u zbirkama muzeja i galerija u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je niza značajnih nagrada i priznanja, između ostalih i zvanja istaknutog umetnika. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a.


Portfolio Blok Galerija


 


Datum objavljivanja: 01.11.2008.