Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Skeleti uživo

U galeriji Prirodnjačkog muzeja otvara se izložba pod nazivom Skeleti užživo, autora mr Milana Paunovića - višeg kustosa, u utorak, 8. aprila u 14h.

 


Spoljašnji i unutrašnji skeleti životinja oduvek su plenili pažnju široke publike zbog svog bizarnog i mističnog izgleda i kod ljudi izazivali strah i nelagodu. Ipak, skeleti uprkos tome privlače pažnju zbog mogućnosti imaginacije, komparacije i zadovoljavanja znatiželje da saznaju kako izgleda ono što je nevidljivo u svakodnevnom životu.

Prirodnjački muzej prvi put realizuje ovakvu tematsku izložbu. Izložba „Skeleti uživo“ pripada klasičnom konceptu prirodnjačkih izložbi, kojima se obrađuju i rasvetljavaju nekadašnje nedokučene tajne građe organizama: oslonac, kretanje i uspravno držanje. 

Na izložbi su predstavljeni egzoskeleti (spoljašnji skeleti) mekušaca, rakova i insekata i endoskeleti (unutrašnji skeleti) bodljokožaca, riba, vodozemaca, gmizavaca, ptica i sisara.

Biće izloženo oko 70 krupnih skeleta različitih vrsta životinja. Kao ekskluzivni eksponati predstavljeni su skeleti: sivog delfina, afričkog noja, majmuna gvereze i šimpanze, vuka, srndaća, papagaja, flaminga, jazavca i mnogi drugi.

Deo izložbe predstavlja uporedan prikaz lobanja različitih vrsta životinja, među kojima su lobanja tigra, lava, leoparda, sove utine, dabra, šljuke ostrigara, poprečni presek lobanje divokoze i dr. Poseban deo čine modeli skeletnih delova koje govore o tome šta se nalazi u samim skeletima, u kostima, zglobovima i vilicama. Mali, ali interesantan segment izložbe čine polne kosti sisara.

Izložba sadrži 134 eksponata, među kojima su mnogi predstavljeni prvi put u našoj zemlji. Svi skeleti su postavljenim u prirodnim pokretima, odn. položajima koje bi životinje zauzimale u različitim situacijama u prirodi.

Izložba «Skeleti uživo» će biti obogaćena kreativnim radionicama za decu i nagradnom igrom «Šta se krije ispod kupole» (samo subotom i nedeljom), u kojoj će posetioci imati priliku da pogađaju misteriozni skelet, uz dobijanje nagrade od 3.000 dinara. 




Za posetioce sa posebnim potrebama osmišljen je program koji omogućava direktan kontakt sa eksponatima.

Izložba je od velikog značaja za učenike i studente (biologije, medicine, veterine), jer im se pruža prilika da uživo vide i saznaju detalje anatomije životinja, koji su sastavni deo njihovog školskog gradiva.

Izložba će trajati do 31. avgusta 2008. godine.


 


Datum objavljivanja: 03.04.2008.