Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Škart poluvreme

Izložba umetničke Grupe "Škart" - "Škart poluvreme", 6 - 26. oktobar 2012. Kustos izložbe: Slobodan Jovanović, kustos Muzeja primenjene umetnosti.


 


Tokom proteklih dvadesetak godina, Grupu „Škart“ čine arhitekte-dizajneri Đorđe Balzamović Žole i Dragan Protić Prota, uz povremeno učešće raznih umetnika, kolega, poznanika, zanatlija ili pesnika-amatera. Njihova umetnost nastaje na granicama aktivizma, poezije, muzike, arhitekture, likovne i primenjene umetnosti. Široko polje delovanja omogućava članovima grupe „društvenu proizvodnju prostora“, tj. jedinstven uticaj na društvo u kojem deluju, u sistemu umetnosti ili potpuno van njega. Delovanje Grupe „Škart“ u urbanom okruženju, kao i u zabačenim sredinama, pokazuje hrabrost i inventivnost, uz određenu dozu lucidnosti i aktivističkog humora, koji su sastojci težnji ovog kolektiva da se na duhovit i analitički način pozabavi nekim pitanjima savremenog društva. Saradnja, igra i tolerancija osnovne su odlike umetničkog kreda Grupe „Škart“, koji će tokom oktobra ove godine predstaviti retrospektivu svojih manje poznatih radova u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Na izložbi Škart poluvreme imamo priliku da vidimo neke radove koji u Beogradu nikad nisu prikazani, kao i neke koji su skoro zaboravljeni.



Aktivnost Grupe „Škart“ tokom devedesetih godina XX veka kreće se od dizajna knjiga, ka performansima i akcijama: čitanje tuđe poezije na festivalima poezije u Jugoslaviji, izvođenje arhitektonske himne Armatura, deljenje „primenjene poezije“ Tuga, bonova za osećanja i projekta Tvoje govno – tvoja odgovornost na pijacama, ulicama i ispred supermarketa... Početkom XXI veka, Škartovci angažuju samohrane majke za rad na vezu Nove kuvarice, organizuju otvoreni muzički kolektiv za nesluhiste i sluhiste „Horkeškarta“ i eksperimentalni muzički kolektiv „Proba“... Poslednjih godina bave se organizacijom treninga aktivne poezije Pesničenje, arhitekturom neuravnoteženih klackalica i hodalica mobiljkama, zaključno sa „umetničkom okupacijom“ muzeja u projektu Domuzej. Na izložbi Škart poluvreme u MPU predstavljen je presek ovih aktivnosti Grupe „Škart“. Pored toga, škartovci organizuju radionice i jednodnevno učešće grupa koje sarađuju sa njima: „Elektrana“ (Pančevo), „AKTO“ (Bitolj), „Radionica 301“, „Karkatag“ „Iglene uši” (Beograd)…


 



Datum objavljivanja: 10.10.2012.