Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sjaj renesanse

Muzej grada Beograda, Resavska 40b 7 - 30. jun 2017. Izložba "Sjaj renesanse".

 


Osnovna ideja izložbe, prave "ambasadorke Italije" u svetu koja je nastala 1989. u Mantovi, jeste da oživi jedan deo renesansnog blaga koji više ne postoji i sada se može samo zamišljati kroz figurativni materijal. Skupocene tkanine renesanse i baroka, raskošna odeća za svečanosti na italijanskim dvorovima i dekorativni elementi koji su kreirani za takve prilike više se ne mogu videti, osim malobrojnih oštećenih komada koji se čuvaju u nekim muzejima.



Na ovoj izložbi biće predstavljeno 30 svečanih kostima rekonstruisanih zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Ovi kostimi biće izloženi na postoljima a pored njih nalaziće se fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija. Izloženi komadi odeće, plod dugogodišnjih istraživanja i rada na materijalima i tehnikama, jedinstveni su po lepoti i skupocenosti, prava su remek-dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća i svedoče o nivou kvaliteta koji mogu da dostignu jedino italijanski proizvođači i zanatlije.


Izložbu će upotpuniti "Vladareva gozba", scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane kao za doček gostiju na gozbi. Impozantna tkanina kao zidna dekoracija, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima glavni su elementi ovog dela izložbe, koja omogućuje posetiocu da se približi drugom važnom aspektu italijanske kulture u prošlosti - enogastronomiji.


 


Datum objavljivanja: 05.06.2017.