Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sistem umetničke prezentacije u Kanadi

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, Knez Mihailova 6 u subotu, 22. maja u 12 sati na izložbi Vesne Perunović "Bezgranično: bez granica", Robin Metklaf, direktor Sant Mary s University Art iz Halifaksa, održaće predavanje, na temu: "Sistem umetničke prezentacije u Kanadi", uz video projekciju.

 


Kao specijalni gost na izložbi srpsko-kanadske umetnice Vesne Perunović, koja od 1988. živi i radi u Torontu, Robin Metklaf, likovni kritičar, slikar i direktor  jedne od najuglednijih  institucija savremene vizuelne umetnosti u Novoj Škotskoj, na predavanju Sistem umetničke prezentacije u Kanadi govoriće o aktuelnoj vizuelnoj sceni u ovoj zemlji na primeru programske aktivnosti galerije koju vodi, državnom i privatnom sektoru, poziciji umetnika, funkcionisanju nacionalnih i regionalnih saveta  za kulturu i umetnost, likovnom tržištu. Predavanje će biti na engleskom jeziku, a pratiće ga video prezentacija  recentne kanadske umetnosti i institucija u sistemu vizuelne scene.


 


Umetnička galerija Univerziteta Sent Meri u Halifaksu, osnovana je 1971. pod patronatom Nacionalne galerije Kanade. U gradu koji je veliki univerzitetski centar Nove Škotske, na istočnoj kanadskoj obali Atlantika, ova institucija pripada istoimenom Univerzitetu i smeštena je u istorijskom zdanju. Programska aktivnost je fokusirana na predstavljanje umetnika koji se školuju na tri umetnička fakulteta i koledža za vizuelnu umetnost i dizajn u Halifaksu, kanadskih i umetnika iz inostranstva. Pored organizacije putujućih izložbi, razvijene saradnje sa američkim i evropskim univerzitetskim i  umetničkim centrima, Galerija poseduje i bogatu kolekciju od 1500 dela domaćih i inostranih umetnika.


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 21.05.2010.