Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Siniša Ilić - Posledice

U petak, 6. marta u 19 časova u salonu Muzeja savremene umetnosti biće otvorena izložba autora Siniše Ilića, "Posledice", serija crteža, flomaster na papiru, 36 x 41 cm, 2008. Kustos izložbe je Dejan Sretenović. Radovi se mogu pogledati do 5. aprila.

 


Izložba Siniše Ilića Posledice u Salonu Muzeja savremene umetnosti obuhvata ciklus od trideset crteža na papiru i zidnu sliku/friz. 


Sadržaj ciklusa crteža Posledice je post-eksplicitan, glavni događaj je evakuisan, naš pogled već kasni. Nalazimo tragove, ostatke, mrvice koje su ostale posle glavne radnje, ili nam uvek i bile dostupne jedino kao ostaci gozbe, za nas već odabranih slika. Kroz klasičan medij likovne umetnosti, ne-eksplicitan sadržaj crteža aktivira polje političke borbe. Svakodnevno prisustvo netolerancije ili diskriminacije postaje vidljivo u trenutku kada suprotne vrednosti konačo započinju svoje živote i razvoj. Posledice ne referišu niti predstavljaju mitologiziranu ili s druge strane nedefinisanu prošlost nasilja i tortura unutar istorije totalitarnih ili demokratskih društava -  favorizovanih pro/re/gresivnih epoha.


Serija crteža je fokusirana na savremeni trenutak. Scene ispunjavaju veliku i večitu sadašnjost prizora nasilja ili sličnih društvenih obračuna, zaogrnutih u prepoznatljivu teksturu slike savremenog doba. Savremnost je tako moguće prepoznati kroz modele novo-birokratskih procedura, utopistički izbalansiranog egalitarizma izmedju izabranih karaktera/figura/uloga koje vidimo na crtežima i kroz njihove sličnosti i asocijacije sa sveprisutnim umnoženim medijskim slikama. Posledice je friz bez početka i kraja, jednostavan, zamrznut i nem. Mesto radnje je beli svet, svet ravnopravnih.


                                                                                                                                       Siniša Ilić 


 


Siniša Ilić (1977, Beograd) je magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Jedan je od osnivača i član nezavisne platforme za teoriju i praksu izvođačkih umetnosti TkH (Teorija koja hoda - http://www.tkh-generator.net) i istoimenog časopisa. Kao koautor i izvođač učestvovao je u mnogim performansima. Zajedno sa pozorišnim rediteljem Bojanom Đorđevom započeo je 2002. godine dugoročni projekat Pustinja slike. Jedan od odabranih učesnika programa Wiewing Program Drawing Center-a u Njujorku. Umetnički boravci/Artist in residence: Kultur Kontakt, Beč, 2009,  ISCP, Njujork 2006, a 2004/2005 Akademie Schloss Solitude,u Štutgartu. Sarađuje kao scenograf na pozorišnim projektima. Dobitnik je nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos 2006. godine.


Odabrane izložbe:


- Salon revolucije (29. Salon mladih), Zagreb;


- Beyond Theory, WUK Kunsthalle Exnergasse, Beč;


- SUSHI Galerija, San Dijego, SAD;


- 13 Bijenale savremene umetnosti, Pančevo;


- Rekonstrukcija (sa Tinom Gverović), Galerija Kontekst i MKM, Beograd;


- Drunk on Dreams, Fruehsorge Galerie, Berlin;


- Off-Center Femininities, Windows at the Kimmel Center, New York University, Njujork;


- Tracing Love (sa Milicom Simonović), Galerija Zvono, Beograd;


- Inquiry into Reality: Disappearance of Public Space, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd;


- Hibridno -  Imaginarno, Muzej savremene umetnosti, Novi Sad;


- Near Dark, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd. 


Više informacija na www.sinisailic.blogspot.com


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


 


Datum objavljivanja: 02.03.2009.