Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Siniša Ilić: Orijentacija u 100 revolucija

Otvaranje izložbe Siniše Ilića "Orijentacija u 100 revolucija" u utorak 27. novembra 2018, u 19 sati. Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, izložba će biti otvorena do 15. decembra 2018, kustoskinja izložbe Marina Martić

 



 


Orijentacija u 100 revolucija je digitalno odštampana slika na tekstilu površine sto kvadratnih metara. Slika je apstraktna, dekonstruisana mapa sveta. Narativ slike i njene likovne reference ispituju odnose slike i teksta, odnosno, način na koji apstraktna slika postaje dodatno označena, a potom i preiščitana drugim sistemima znakova i znanja, konkretno, tekstom i istorijom.

Slika je nastala kao deo istoimene izvedbene strukture u kojoj ona funkcioniše kao performativni objekat, na tankoj liniji između inicijatora izvedbene aktivnosti i ‘prevelike rekvizite’, a čiji potencijal leži u mogućnosti da zajedničkom akcijom publike prekrije sve druge objekte u prostoru izvedbe. Ovakva izvedbena akcija može biti dodatno interpretirana unutar okvira dva tekstualna priloga; hronološko-geografsko-istorijskog spiska revolucija i društvenih nemira koji su se desili u proteklih sto godina i fragmenta iz romana Pesma Oskara Daviča u kojem autor nabraja različite grupe, identitete i entitete čija je krtička reč i akcija potrebna da se desi pobuna. Izvedba teksta praćena je minimalnom koreografijom usmeravnja prsta ka različitim mestima na slici, arbitrarno definišući fiktivna mesta na slici kao prostore žarišta i orijentisanja na u ovom slučaju dekonstruisanoj političkoj mapi sveta. 

U galeriji Ilije M. Kolarca je izložena slika, objekti i dokumentacija izvedbe.

Inicijalno rad je koncipiran u saradnji sa pozorišnim rediteljem Bojanom Đorđevom, povodom stogodišnjice Oktobarske revolucje. Projekat je do sada predstavljen u Galeriji Nadežda Petrović u Čačku, Komuna Warszawa u Varšavi i u okviru konferencije/izložbe Aftermaths and Trasnformations: October revolution 1917 Revisited u Beču. Rad je realizovan uz podršku Galerije “Nadežda Petrović” iz Čačka i kroz projekat Create to Connect.





Siniša Ilić (r.1977. Beograd) je vizuelni umetnik koji radi i u oblasti izvođačkih umetnosti. Njegov rad uključuje crtanje, slikanje, instalacije, video i umetničke knjige. Ilićeva praksa se bavi društvenim fenomenima i mehanizmima, istražujući oblike rada, napetosti, socijalnog nasilja i stanja nesigurnosti. Ilić sarađuje sa različitim umetnicima i autorima na nizu zajedničkih projekata. Suosnivač umetničko teorijske platforme TkH (2001-2017). Prikazivao je svoje radove: Artikulacija 1, evangelistčka crkva Pančevo, Na leđima palih divova, Industrijskom bijenalu u Rijeci, Janje moje malo i galeriji Nova u Zagrebu, galeriji Apoteka u Vodnjanu, Žorž Pompidu centru i Kadist fondaciji u Parizu; Tejt Modernu, Kalvert 22 i Fordam galerijama u Londonu; Uralskom bienalu u Ekaterinburgu, Lofoten festivalu u Norveškoj; Residency Unlimited u Njujorku; Muzeju savremene umetnosti i Mestnom muzeju u Ljubljani; Open space u Beču; Kulturnom centru, Oktobarskom salonu, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu; DEPOu u Istanbulu; Galeriji Arsenal u Bialistoku; Tennis Palace muzeju u Helsinkiju.

http://sinisailic.blogspot.com


 



 


Datum objavljivanja: 26.11.2018.