Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Siniša Banović

U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra Beograd, od 14. do 27. maja biće održana izložba stripa i ilustracija Siniše Banović.


 


Siniša Banović (Sarajevo, 1979), je jedan od najbriljantnijih beogradskih majstora crteža klasičnog strip izraza,  mlađe generacije. Od 1993. godine prolazi sve nivoe potrebnog obrazovanja i prakse, počevši od škole stripa Đorđe Lobačev, Škole za dizajn do FPU u Beogradu na čijem odseku za primenjenu grafiku diplomira 2006. godine.  U prvim svojim pojavljivanjima na likovnoj sceni biva nagrađivan, prvo za najbolji klasični strip, na prvom međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2003. godine. Odmah potom, u domenu najbolje ilustracije, Nagradu Nikola Mitrović-Kokan, dobija na VII balkanskoj smotri mladih strip autora (Leskovački strip susreti 2005), da bi 2007. godine osvoio i Grand Prix petog međunarodnom salonu stripa u Beogradu.

Objavljivanje radova počinje naslovnom stranom za prvo izdanje leskovačkog strip magazina Strip pressing. Objavljuje kratke strip forme (kaiš, tabla), ilustracije, novinske ilustracije i ilustracije za decu u domaćim dnevnim listovima i časopisima. Neposredno je sarađivao sa francuskom izdavačkom kućom Septieme Choc, asistirajući Tihomiru Čelanoviću u crtanju pozadina (background) za strip album Taxi. Trenutno je u radu na projektu strip albuma Dernier voyage dans les glaces ( poslednje putovanje kroz led ), za istog izdavača.


 



Datum objavljivanja: 08.05.2008.