Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Simpozijum skulpture u Kini

9. Internacionalni simpozijum skulpture u Chancgchunu-Kina u periodu od 21.jula- 7.septembra, okupio je 52 umetnika iz 46 zemalja. Srbiju je predstavljao vajar Marko Vukša.

 


Pored našeg predstavnika iz Srbije, vajara Marka Vukše, učestvovali su i umetnici iz: Amerike, Koreje, Kanade, Irske, Kipra, Belorusije, Kariba, Tahitija, Maldiva, Tunisa, Nove Kaledonije, Novog Zelanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Gambije, Džibutija, Mauricijusa, Istočnog Timora, Nigerije, itd…

Simpozijum se održava u Svetskom parku skulptura, veličine 92 hektara, koji je ujedno i najveći park skulptura u svetu.. U njemu se već nalazi preko 400 skulptura umetnika iz oko 230 zemalja i regiona. Ateljei se nalaze na rubu parka i sastoje se od radionica za glinu, metal, kamen i drvo. Svakom od umetnika bio je obezbeđen lični prevodilac, kao i po dva asistenta za glinu, radnika za kamen, varioca za metal i sl.-u zavisnosti od materijala koji je umetnik odabrao za realizaciju svog dela.




Na ulazu u Svetski Park skulptura nalaze se zastave svih zemalja umetnika koji su do sada učestvovali na Simpozijumu i čija se skulptura nalazi u ovom parku. Za obilazak parka potrebno je više sati, a može se obići i mini-busem, koji vozi posetioce u obilazak. U centralnom delu, nalazi se veliki obelisk, visine 30m, rad trojice kineskih vajara. Veliko jezero i brojne travnate površine se redovno održavaju.  Marko Vukša, vajar iz Beograda, koji je na ovom simpozijumu predstavljao našu zemlju, uradio je čak tri skulpture, jednu u kamenu i dve u bronzi.

Kamena skulptura je postavljena u Svetskom parku skulptura, među 400 ostalih skulptura, a dve u bronzi - u Parku Vladine zgrade, koji je tek nedavno završen i svečano otvoren u toku trajanja Simpozijuma. Tako su Vukšine skulpture za Park Vladine zgrade među 6 prvih skulptura u ovom parku. U njemu se jos nalaze skulpture umetnika iz Kanade, Belorusije, Koreje, Amerike i Novog Zelanda. Na ceremoniji otvaranja prisustvovali su ambasador Changchuna g. Zheng Wenzhi, kao i brojni državni zvaničnici i ambasadori. Tokom trajanja simpozijuma održana je i 2. Internacionalna konferencija o skulpturi, koja je okupila jos 700 vajara iz čitavog sveta. Tokom tri dana trajanja konferencije održana su brojna predavanja, a neke od tema bile su Skulptura u javnom prostoru, Savremena skulptura i arhitektura…

Konferenciju je pratila velika izložba skulptura sa preko 1000 radova, održana u Muzeju Skulptura, kao i izložba Augustina Rodena. Stampani su brojni katalozi vezani za 9.Internacionalni Simpozijum, kao i knjiga sa fotografijama već postojecih skulptura u Parku.  Simpozijum je trajao gotovo dva meseca u sjajnoj organizaciji Opstine Changchun, Ministarstva za inostrane poslove i Komiteta za skulpturu u javnom prostoru. Organizovani su brojni izleti, svečane večere sa državnim zvanišnicima, a ceo simpozijum pratile su kamere i svakodnevno izvaštavale u novinama i na televiziji.  Na simpozijumu je svakodnevno bilo angažovano oko 250 ljudi -50 umetnika, još toliko prevodioca, kao i asistenata i radnika. Na kraju, svečano je otvorena izložba radova nastalih na ovogodišnjem Simpozijumu, uz prisustvo brojnih državnih zvaničnika, ambasadora, kao i kolega vajara sa konferencije. Sutradan, izložba je bila otvorena i za javnost i nju je posetilo oko pola milliona ljudi.





Kinezi su pokazali veliku profesionalnost, kao i svest o tome koliko je važno ulagati u skulpturu i umetnost uopšte.


 



 


Datum objavljivanja: 13.10.2008.