Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Simpozijum skulpture Meander

Izložba fotografija, "Savremena skulptura u Apatinu / simpozijum skulpture 'Meander' /
istorijska činjenica i brend grada". Autorski projekat istoričarke umetnosti Radmile Savčić, 10 – 22. 3. 2016. Otvaranje izložbe 10. 3. u 19h Foaje Kulturnog centra Pančeva.

 


Simpozijum skulpture „Meander” je vajarska kolonija koja deluje svake godine od 1994. i na kojoj učestvuju umetnici iz zemlјe i inostranstva. Nјegova osobenost se  posmatra kroz mesto i način delovanja, vremenski okvir i umetničku vrednost kao reper naše kulture.



Pozvani učesnici realizuju svoja dela u fabričkim pogonima koristeći rapoloživi materijal, alate, mašine, radnu, stručnu i tehnički pomoć, a da ne remete proces proizvodnje. Namera  je  da se umetnicima omogući da rade ona dela koja ne mogu da izvedu u svom atelјeu. Na taj način u vreme krize delovanje ove kolonije je imalo višestruki značaj. Pre svega podsticao je skulpturalnu produkciju, te ukazivalo na činjenicu da je od svih likovnih disciplina skulptura bila ekonomski najugroženija, iako po svom kvalitetu, kreativnom i  autentičnom izrazu ne zaostaje za ostalim.


Učesnici simpozijuma  relizuju skulpture od kojih je obavezno jedna velikog formata namenjena za javni prostor grada. Preko 100 skulptura galerijskog formata, i isto toliko skulptura na otvorenom prostoru, bilans je dvadesetogodišnjeg delovanja ovog simpozijuma. Nјegova referenca je i činjenica da su ova dela pokazatelј kretanja naše savremene skulpture, različitih likovnih senzibiliteta, stilova.



Najzanimlјiviji detalј Simpozijuma su skulpture na otvorenom koje se nalaze u različitim delovima grada, formirajući male izložbene prostore. Složene su prema formatu, stilskim i drugim vizuelnim karakteristikama koje dominiraju ambijentom. Kako su ova dela u kontinuitetu prisutna u vizuelnom okruženju posmatrača, utiču na

estetizovanje njegove svesti. Pored toga, u realizaciji dela uvek učestvuju i brojni stanovnici ovog grada, i tako se uspostavlјa fina emotivna nit na relaciji autor-delo-izvođač. Pored estetskih karakteristika, dela se postavlјaju i prema humanoj i urbanoj logici.


 


Datum objavljivanja: 08.03.2016.