Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Simona Dolinga: Iz utrobe

U utorak, 19. marta od 19. časova u Centralnoj galeriji Šok zadruge biće otvorena izložba Simone Dolinge pod nazivom "Iz utrobe‟.

 



 


Autorka za radove koje će ovom prilikom izložiti kaže:



„Slike su nastale iz želje da se razvije intuitivno poimanje stvari, da se priguši suvišno analitično razmišljanje, tzv. overthinking. Da se prečiste neka osećanja/frustracije i da im se dozvoli da budu ispoljeni na ovakav neki konstruktivan način.



Ideal su slike koje izlaze iz podsvesnog skladišta pamćenja u stanju pred san i spontano se nadovezuju (hipnagogija). Neki su radovi nastali beleženjem ovih slika, a drugi kao kolaži, sa istim ciljem, da spoj određenih stvari sugeriše neku ličnu simboliku.



Moj pristup je dakle takav da ne razmišljam o motivima, već ako dovoljno puta iskrsnu ih prihvatam i tražim da se iskombinuju na neki način ili čekam da se ukažu tako da mi imaju smisla, a tačno značenje dalje ne razmatram previše. Iznošenje ovih motiva je proces otkrivanja nekih ličnih aspekata i vrednosti: ženskost, teskoba, tenzija između introvertnosti i otvorenosti, nova saznanja, kretnja, mesec, životinje i biljke; priroda kao nešto što nas sve sadrži i ostaje posle nas, sveobuhvatna i najviša instanca.



Zaključujem da me privlače slike otvorenih predela, organske mase, životinje, neke boje koje ređe viđam, manifestacija onog nečeg neposrednog što dolazi iz prirode ili iz sopstvene unutrašnjosti, a što mi nedostaje u svakodnevici. Otud i taj naziv, Iz utrobe, kao neki prevod fraza visceral, gut feeling i sl… i kao najkraći način da se opiše onaj osećaj unutrašnje čežnje+stremljenja.‟



Simona Dolinga je grafički dizajner i ilustrator (Master of Arts Nacionalni Univerzitet Umetnosti u Bukureštu, Fakultet Likovnih Umetnosti, sekcija primenjena grafika).



Radi u Radio Televiziji Vojvodine, kao član Kreativne grafike, na poziciji grafičkog dizajnera. Polje rada: broadcast design, ilustracija, print design. Vizuelni identiteti za brojne TV i radijske programe, izložbe, štampane materijale i druge projekte.



Član je UPIDIV-a, sekcija grafički dizajn. Grupne izložbe u Bukureštu, Novom Sadu i Istanbulu, samostalna izložba u Novom Sadu, galerija G spot, 2015.



 simona.dolinga@gmail.com



Izložbu „Iz utrobe‟ Simone Dolinge možete pogledati do 9. aprila (od utorka do petka od 12-18 časova).


 



Datum objavljivanja: 18.03.2019.