Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Simbol i forma

U ponedeljak, 1. decembra u 19h Institut Servantes i Ambasada Meksika u Beogradu organizuju svečano otvaranje izložbe Simbol i forma meksičke umetnice Ester Gonsales-Lopes . Izložba jedinstvenih vizantijskih ikona biće otvorena do 15. januara 2009. godine.

 


Ambasada Meksika i njen ataše za kulturu Dr Hose Antonio Fernando Eskivel Martines predstaviće u galeriji Instituta Servantes  jedinstvenu zbirku vizantijskih ikona, delo meksičke umetnice Ester Gonsales Lopes.


Biće predstavljeno deset ikona koje su spoj hrišćanske umetnosti i španskog katolicizma XVI veka. Na izložbi se posebno ističu dela Bogorodica Gvadalupe, koju je papa Jovan Pavle II proglasio zaštitnicom Meksika i Latinske Amerike, Hrist Pantokrator i Sveti Sava. Naša gospa Gvadalupe jedna je od najvažnijih kulturoloških spona prehispanskog i hispanskog sveta. 


Ove ikone nastale su u periodu od 2000. do 2007. godine i rađene su starom meksičkom tehnikom na papiru amate. Njegova upotreba u Srednjoj Americi potiče još iz Srednjeg pretklasičnog perioda, početkom prvog milenijuma prehrišćanske ere. Narodi na području meksičke visoravni sakupljali su koru drveta fikus, natapali je i kuvali u vodi sa krečom da bi postigli folije biljno-vlaknaste mase. Posle toga su folije izlagali na suncu, a kad bi se osušile dobijale bi naboranu teksturu i boju u rasponu od svetle do tamne oker. Finalni tabak zvao se papir amate. 


Ester Gonsales-Lopes je čuvena meksička umetnica koja se bavila istraživanjem vizantijskih ikona. Već je izlagala svoje radove u najvećoj pravoslavnoj katedrali Sveti Aleksandar Nevski u Sofiji (Bugarska). 


Izložbu će otvoriti direktor Instituta Servantes Huan Fernandes Elorijaga i Dr Eskivel Martines


 


Datum objavljivanja: 29.11.2008.