Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

SHARE - Too Much History, More Future

SHARE - Too Much History, More Future // Previše istorije, više budućnosti, utorak 3. jun u 20. sati, Pop up prostor, Trg republike 5.


 


Program video radova koji će biti prikazani u Beogradu:



Šejla Kamerić, Sreća (GLÜK), 2010, 18'



Irena Sladoje, Papir može sve da podnese (Paper Can Take Evrything), 2010, 7'



Pešekaš i Šnajder, Komentar (Comment), 1999/2013, 11'



Ernst Logar, Mesto nespokoja (Place of Unrest), 2013, 22 '





Nakon projekcije filmova biće organizovan razgovor u kojem će učestvovati Anmari Turk, kustoskinja projekta, Ernst Logar, umetnik i Karin Cimer,  šefica odeljenja za međunarodnu saradnju Austrijske savezne vlade.



*razgovor će biti na engleskom jeziku



Projekat SHARE predstavlja prvo video izdanje radova bosanskih umetnika i drugih koji danas žive i rade u Austriji, a bave se temama sećanja, prošlosti i sadašnjosti, ličnim i kolektivnim iskustvima, različitim načinima suočavanja sa teretom istorije, opstankom i neuspehom pojedinca u vremenima dramatičnih promena. U prvom video izdanju, koje se nalazi u kolekciji Austrijskog saveznog ministarstva, nalaze se radovi umetnika Mladena Miljanovića, Šejle Kamerić, Adele Jušić, Mladena Bundala, Irene Sladoje, Igora Bošnjaka, Gordane Anđelić Galić, Ernsta Logara, Ane Jermoelove, Ane Hofner, Pečekaš i Šnajdera.



U Beogradu će biti predstavljen izbor od 4 video rada/filma i organizovan razgovor sa kustoskinjom i umetnicima. Projekat je već predstavljen u Nacionalnoj galeriji BIH u Sarajevu, Metelkovoj u Ljubljani, a nakon Beograda biće prikazan u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeju savremene umetnosti 21Haus u Beču, Klagenfurtu i Muzeju savremene umetnosti u Banja Luci.



Projekat SHARE predstavlja radove koji govore o ratnim razaranjima i onome što je nakog njih usledilo, o prevazilaženju prošlosti bez zaboravljanja. On gradi narative pro-aktivnih, piktoralnih aproprijacija zajedničkih izazova Jugoistočne Evrope i Evrope u celini.



U saradnji sa video festivalom namaTREba u Trebinju u martu je otvoren i konkurs za mlade bosanske umetnike za drugo izdanje projekta.



https://www.kalendarium.gv.at/veranstaltungsdetails/show/share-too-much-history-more-future.html


 



Datum objavljivanja: 03.06.2014.