Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Šetnje građana kroz arhitekturu Beograda

Bliži se BINA - IV BEOGRADSKA INTERNACIONALNA NEDELJA ARHITEKTURE, koja će biti svečano otvorena u Likovnoj galeriji KCB, 26.juna u 19 sati . Jedan od mnogobrojnih programa BINE su i 4 planirane šetnje gradjana kroz arhitekturu Beograda u pratnji arhitekata.

 


Dosadašnje iskustvo organizatora pokazalo je da su sugrađani veoma zainteresovani za ovaj vid upoznavanja arhitekture grada. S obzirom na ograničen broj učesnika šetnji (35), potrebno je da se unapred prijavite. Informacije za prijavu na telefon. 063 / 125 66 65


ŠETNJE


Subota, 27. jun 


11 sati - Istočni Vračar, Savinac i Neimar - vodi Mirjana Roter Blagojević, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu


Obilazak prostora istočnog Vračara, Savinca i Neimara omogućava nam da sagledamo urbani i arhitektonski razvoj perifernih rezidencijalnih delova Beograda krajem 19. i početkom 20. veka i transformaciju njegove stambene arhitekture. Šetnja započinje od parka Manjež, odakle se nastavlja preko Cvetnog trga, danas veoma živog stecišta brojnih žitelja grada, zatim kroz Njegoševu ulicu i završava obilaskom Kotež Neimara, novog planski formiranog naselja sa porodičnim vilama, koje se izgrađuju tokom tridesetih i četrdesetih godina 20. veka, po ugledu na primere engleskog vrtnog grada.


Okupljanje: Cvetni trg (ispred samoposluge) 


Nedelja, 28. jun 


12 sati - Bez kontinuiteta nema identiteta- vodi Marta Vukotić Lazar, istoričar umetnosti


Šetnja započinje u prostoru nekadašnjeg Novog srpskog Beograda XIX veka, oko raskrsnice ulica Kneza Miloša i Nemanjine, obilaskom kompleksa zgrada Dobrovićevog Generalštaba. Simbolika ovog kompleksa uklapa se u simboliku izgradnje Novog Beograda, "središnjeg dela budućeg Velikog Beograda", koja se do donošenja Generalnog urbanističkog plana 1950. odvijala pod rukovodstvom  Nikole Dobrovića (1897-1967). Šetnja će se potom nastaviti  Nemanjinom i Karađorđevom ulicom, preko Železničkog mosta na levu obalu Save, do mesta gde je nekada bio Stari beogradski sajam.


Okupljanje: ispred Centralnog Doma vojske Srbije, Braće Jugovića 19


 


14 sati - RE...na potezu od Terazija do Kalemegdana - vodi Ljiljana Miletić Abramović, istoričarka arhitekture


Ova šetnje će omogućiti drugačiju vizuru na deo grada kroz koji godinama svakodnevno  prolazimo, a osim objekata i lokacija osvetliće i REafirmisati ličnosti značajnih srpskih arhitekata. Kulturološka višeslojnost postojećeg arhitektonskog okvira planirane šetnje omogućava da se sagledaju kompleksni tokovi razvoja urbanizma i arhitekture Beograda od sredine XIX veka do danas, ali i da se otvori pitanje njene REintegracije kao nasleđenog konteksta.


Okupljanje: Infopult - ispred Likovne galerije, Knez Mihailova 6 


 


24 sata -Ponoćna šetnja kroz modernu arhitekturu starog Beograda - vodi Ivan Kucina, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu


Cilj šetnje je da se sagledaju neočekivane vrednosti moderne arhitekture u centru starog i novog Beograda. Na potezu od Kulturnog centra Beograda do Muzeja savremene umetnosti, posetiće se i sledeći objekti: Dom štampe, Stambene zgrade u Braće Jugovića, Filozofski fakultet, Stambena zgrada u Pariskoj, Jugoslovenska banka u Kralja Petra, Stambeni blok u Kralja Petra, Poslovna zgrada Energoprojekta u Brankovoj, Zgrada SDK u Pop Lukinoj i restoran na Savskom keju.


Okupljanje: Infopult - ispred Likovne galerije, Knez Mihailova 6  


www.nedeljaarhitekture.org <http://www.nedeljaarhitekture.org/>


Organizatori: Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 16.06.2009.