Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

SerbiArt

Konferencija za novinare povodom izdavanja knjige SerbiArt, prve zbirke odabranih umetničkih radova  koja ima za cilj predstavljanje srpske savremene vizuelne umetnosti u Evropi i svetu, održana je u galeriji MAGACIN, a učestvovali su Milan Bosnić. Uroš Đurić, Dorijan Kolundžija, Kristina Kujundžić i Danijel Pantić

 


Celokupan tiraž je štampan na engleskom jeziku jer će besplatno biti distribuiran galerijama i partnerskim institucijama u inostranstvu, koje će  na taj način biti u mogućnosti da se upoznaju sa dešavanjima u srpskoj savremenoj umetnosti  i direktno ostvare kontakt sa samim umetnicima.

Učesnici su istakli da je izdavanje  ovakve knjige veliki pomak u dešavanjima na našoj umetničkoj sceni jer su publikacije te vrste odavno uobičajene u drugim zemljama. "Zamišljeno je da ova knjiga bude korišćena kao što koristite kuvar kad birate koje ćete jelo kuvati - otvorite i vidite koji umetnik vam je zanimljiv.", rekao je Milan Bosnić.

Projekti u kulturi, često zanemareni u našem društvu ophrvanom ‘ozbiljnijim’ problemima, ovom knjigom dobijaju ključ koji im otvara vrata ka svetu. Surova je istina da su neki od naših vrsnih umetnika često priznati van naših granica, a  potpuno nepoznati u Srbiji dok su oni koji još uvek nisu odustali od svakodnevne borbe u situaciji da se osim stvaralačkog rada bave i menadžerskim, da osmišljavaju projekte koji bi popravili situaciju i pronalaze sami sredstva za realizaciju. Imajući u vidu postojeću podršku donatora i privatnih firmi, a u nadi da će ta podrška biti značajnija, kao i podrška odgovarajućih institucija, ova knjiga utire put svim budućim sličnim publikacijama koje će svetu predstaviti novu dimenziju Srbije.

Knjiga SerbiArt je deo šireg projekta IZLAZ, autora Milana Bosnića, a u njoj su predstavljeni radovi 32 umetnika, njihove biografije, kao i prezentacija institucija kulture u Srbiji koje se bave promocijom savremene vizuelne umetnosti.


 


Datum objavljivanja: 12.09.2008.