Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Senjski rudnik

Ministarstvo kulture Republike Srbije i Balkankult Fondacija pozivaju na svečano otvaranje izložbe fotografija Senjski Rudnik – Ugalj – Vreme - Ljudi u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda, u petak, 9. januara 2009. godine u 19 časova.

 


Gradić Senjski Rudnik, rodno mesto industrijalizacije Srbije, stavljen je na Listu prioritetnih intervencija zaštite i revitalizacije Saveta Evrope među ukupno 28 spomenika kulturnog nasleđa moderne Evrope (Program za kulturno i prirodno nasleđe jugoistočne Evrope). Republika Srbija je u ovom programu partner Saveta Evrope i Evropske komisije.

Istorija ovog naselja započeta je pronalaskom uglja sredinom 19. veka, na uskom platou u skoro nepristupačnom kanjonu reke Ravanice. Pre četvrt veka, u vremenu privrednog prestrukturiranja industrije na druge energente, utihnuo je razvoj mnogih mesta u Srbiji, među kojima i Senjskog Rudnika. Otuda, njegova današnja tišina - deluje dramatično.

Očuvanje Senjskog Rudnika za budućnost, od ključnog je značaja za očuvanje kolektivnog pamćenja i boljeg međusobnog razumevanja.

Nasleđe ovog mesta osvetljava socijalnu istoriju industrijskog doba i stvaranja industrijske kulture u našoj sredini, o čemu se u savremenoj Srbiji neobično malo zna. U Senjskom Rudniku je započeta i epoha samoupravljanja, jednog od najkontroverznijih fenomena naše novije istorije, formiranjem prvog radničkog saveta u Srbiji, u starom Sokolskom domu. Istorija mesta otkriva i niz uzbudljivih ličnih povesti. Ovde je, u nizu drugih fenomena, počela da se komponuje i pop muzika u Srbiji: čuveni kompozitor Darko Kraljić, autor mnogih hitova šezdesetih godina među kojima je bio i "Zvižduk u osam", desetak godina bio je direktor Doma kulture u Senjskom Rudniku. U istoj zgradi nastao je čuveni srpski diksilend hit "Hej momci mladi, šta da se radi, kad naše selo nema džez orkestar..." .

Ministarstvo kulture Srbije i Balkankult Fondacija ovom izložbom ukazuju na jedini preostali resurs Senjskog Rudnika - nasleđe.



Autor fotografija na ovoj izložbi je Sandro Veltin (Sandro Weltin, 1970) već pet godina radi kao fotograf u Savetu Evrope. Više godina odlazi na fotografske misije i bavi se aktuelnim društvenim temama među kojima su i nasilje nad ženama i Romsko pitanje na Balkanu. U maju 2008. bio je na fotografskoj misiji u zemljama zapadnog Balkana, snimajući spomenike čiji su se planovi obnove izborom Saveta Evrope našli na Listi prioritetnih intervencija. Tada je posetio Senjski Rudnik, fotografisao sam rudnik, okruženje i lokalno stanovništvo.


Očekujući Vas sa radošću na otvaranju ove izložbe, nadamo se da ćete u Vašem mediju posvetiti pažnju fenomenu kulturnog nasleđa Senjskog Rudnika, što bi nesumnjivo doprinelo zainteresovanosti najšireg kruga publike, ali i potencijalnih investitora, velikih kompanija i preduzetnika, za učešće u revitalizaciji i zaštiti ovog mesta.




Za publiku je izložba otvorena 9.januara od 10 časova pre podne. Svečanost inauguracije biće priređena istog dana u 19 časova. Izložba traje do 13.januara.


 


 


Datum objavljivanja: 08.01.2009.