Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Senčenje grada

Zbog problema sa e-mail adresom [bgbv@mail.org] rok za prijave za učešće u
radionici Senčenje Grada se produžava do srede, 5. novembra. Potrebno je da
svoje prijave pošaljete na bgbv.project@gmail.com

 


KO: Bacači Sjenki, Zagreb: Boris Bakal, Katarina Pejović

Koordinator radionice: Boba Mirjana Stojadinović


ŠTA: Senčenje grada: Projektna radionica/forum u okviru regionalnog programa radionica/foruma (Beograd, Zagreb, Dubrovnik, Ljubljana). Ovaj program je deo najnovije faze višegodisnjeg kreativno-istrazivačkog projekta Beleženje grada/ Beleženje vremena, koja će biti zaključena međunarodnim simpozijumom Senčenje grada: Hipertekstualizacija urbanog prostora (Zagreb, kraj aprila/ početak maja 2009.)


TEMA I SVRHA RADIONICE/FORUMA:

- Kritički i kreativni pristup problemu urbane kulturne memorije u tranzicionim društvima, u ovom slučaju, u Srbiji;

- Predstavljanje metodologije Bacača Sjenki primenjene u projektu Beleženje grada/ Beleženje vremena, kao i u njihovim ranijim projektima;

- Uloga arhiva u savremenoj umetnosti;

- Identifikacija, analiza i eventualno povezivanje već postojećih projekata i inicijativa, kao i onih u nastajanju, koji se bave kulturnom memorijom grada i čitanjem grada;


KADA: 14-16. novembra 2008


BROJ UCESNIKA: do 15


PROFIL UCESNIKA:

- Umetnici iz različitih područja (likovno/vizuelno, izvedbeno, knjizevno,muzicko, multimedijalno, interdisciplinarno);

- Arhitekti, urbanisti;

- Istoričari umetnosti;

- Interdisciplinarni istrazivači


GDE: Beograd, Kulturni centar REX (u saradnji s Centrom za kulturnu dekontaminaciju i festivalom "Zajednica sećanja";)


KAKO: U toku trodnevnog rada, ekipa okupljena oko Senčenja grada proći će kroz intenzivni proces detektovanja, kreativnog promišljanja i analiziranja problematike kulturne memorije, i to, pre svega, u aktivnom, praktičnom obliku; na osnovu postojećih projekata i onih u nastajanju. Jedan deo radionice/foruma odvijaće se u Rex-u, uz vizuelne i pisane materijale i debatu, dok ce se drugi deo odvijati na odabranim lokacijama u gradu. Namera je da se mapiraju ideje i projekti kojima ovakav kontekst može pomoći u realizaciji i pridobijanju vidljivosti, kako na lokalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou. Osim toga, ova radionica/forum, kao prva u nizu u regiji, otvara mogućnost priključivanja radu drugih radionica/foruma u Ljubljani i Dubrovniku, kao i radu medjunarodnog simpozijuma na kojem će, između ostalog, biti predstavljeni rezultati svih radionica/foruma.


PRIJAVE: Do 1. novembra, elektronskom postom, na adresu bgbv.project@gmail.com, s napomenom "Sencenje grada"; Beograd; Zainteresovani se mole da pošalju svoje biografije i materijale o eventualnim projektima vezanim za ovu temu. Na ovu adresu možete uputiti i sva dodatna pitanja.


 


Datum objavljivanja: 03.11.2008.