Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Senčenje grada

Projektna radionica/forum u okviru regionalnog programa radionica/foruma (Beograd, Zagreb, Dubrovnik, Ljubljana) koja će se održati od 14. do 16. novembra u Kulturnom centru REX (u saradnji sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju i festivalom "Zajednica sećanja"

 


Radionicu drže Bacači Sjenki, Zagreb: Boris Bakal, Katarina Pejović.

Koordinatorka projekta: Mirjana Boba Stojadinović.


Ovaj program je deo najnovije faze višegodisnjeg kreativno-istrazivackog projekta Belezenje grada/ Beleženje vremena, koja će biti zaključena međunarodnim simpozijumom Senčenje grada: Hipertekstualizacija urbanog prostora (Zagreb, kraj aprila/ početak maja 2009.)

Tema i svrha radionice/foruma su:

-Kritički i kreativni pristup problemu urbane kulturne memorije u tranzicionim društvima, u ovom slučaju, u Srbiji;

-Predstavljanje metodologije Bacača Sjenki primenjene u projektu Beleženje grada/ Beleženje vremena, kao i u njihovim ranijim projektima;

-Uloga arhiva u savremenoj umetnosti;

-Identifikacija, analiza i eventualno povezivanje već postojećih projekata i inicijativa, kao i onih u nastajanju, koji se bave kulturnom memorijom grada i čitanjem grada;

Profil učesnika: Umetnici iz različitih područja (likovno/vizuelno, izvedbeno, književno, muzicko, multimedijalno, interdisciplinarno); Arhitekti, urbanisti; Istoričari umetnosti; Interdisciplinarni istrazivači.

U toku trodnevnog rada, ekipa okupljena oko Senčenja grada proći će kroz intenzivni proces detektovanja, kreativnog promišljanja i analiziranja problematike kulturne memorije, i to, pre svega, u aktivnom, praktičnom obliku à na osnovu postojećih projekata i onih u nastajanju. Jedan deo radionice/foruma odvijaće se u Rex-u, uz vizuelne i pisane materijale i debatu, dok će se drugi deo odvijati na odabranim lokacijama u gradu. Namera je da se mapiraju ideje i projekti kojima ovakav kontekst može pomoći u realizaciji i pridobijanju vidljivosti, kako na lokalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou. Osim toga, ova radionica/forum, kao prva u nizu u regiji, otvara mogućnost priključivanja radu drugih radionica/foruma u Ljubljani i Dubrovniku, kao i radu međunarodnog simpozijuma na kojem će, između ostalog, biti predstavljeni rezultati svih radionica/foruma.

Prijave se primaju do 1. novembra, elektronskom poštom, na adresu bgbv@mail.org, s napomenom "Senčenje grada  Beograd". Zainteresovani se mole da pošalju svoje biografije i materijale o eventualnim projektima vezanim za ovu temu. Na ovu adresu možete uputiti i sva dodatna pitanja. Broj učesnika je ograničen na 15.

Detaljniji info na http://shadowcasters.blogspot.com


 


Datum objavljivanja: 18.10.2008.