Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Selman Trtovac: Humanista i njegova senka

U toku je virtuelna izložba Selmana Trtovca, “Humanista i njegova senka”, postavljena na web strani Prodajne galerije Beograd: http://vi.galerijabeograd.org/


 


Afirmisan u različitim likovnim medijima i umetničkim praksama, od crteža do performansa, umetnik sublimira dva uticaja - akademski pristup likovnoj umetnosti i nasleđe savremene umetnosti -  i kreira samosvojan likovni jezik koji se ispoljava kroz simboličke iskaze utemeljene na konkretnom egzistencijalnom iskustvu. Izbor od deset crteža u okviru ove virtuelne prezentacije deo su idejnog koncepta koji se oslanja na istraživanje fenomena migracija – društvenih, bioloških i mentalnih. Uzročno-posledičnu spregu na liniji kriza-migracija autor istražuje u domenu njihove percepcije kao šanse koja poseduje stvaralački potencijal, nasuprot projekciji ograničenoj na doživljaj opasnosti.

Uvođenjem figure u nova crtačka ostvarenja, autor dodaje novi kontekst i/ili profiliše moguća značenja vibrantnih i ritmičkih linearnih struktura, prepoznatljivih elemenata njegove rukopisne ortografije. Ove kompozicije predstavljaju sekvence narativa koji prati situacije u koje je postavljen akter ciklusa, apersonalna figura Humaniste. Izražajnom grafičkom gestualnošću naglašeno je problematizovanje egzistencijalnih i duhovnih okolnosti koje oblikuju životni habitus njegovog anonimnog heroja. Ikonografski svedeni prikazi na nivou metafore obraćaju se govorom o univerzalnim temama, koje u aktuelnom trenutku obojenom atmosferom nesigurnosti tangiraju ključne upitnosti, stanja, pozicije i uloge pojedinca (meditacija, akcija, introspekcija, epifanija, očajanje, odvažnost…)


Deo virtuelne izložbe su i video prezentacije, dokumentarni foto-materijal i kritički prikazi Ješe Denegrija i Ivane Benović.


Selman Trtovac (1970. Zadar) od 1990. do 1993. godine je studirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U vajarsku klasu Klausa Rinkea na Umetničkoj akademiji u Dizeldorfu prešao je 1993. godine, gde je 1997. godine proglašen za majstora. Član IKG-a (Internacionalni umetnički gremijum) je postao 2003. godine. Pokretač Umetničkog centra Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”, gde je od 2008. do 2012. godine je uređivao likovni program. Idejni tvorac i suosnivač Nezavisne umetničke asocijacije Treći Beograd, kasnije i Perpetuummobile i galerije Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu. Doktorirao je 2012. godine na odseku za skulpturu Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.




Izlagao na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a radovi mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim kolekcijama. Živi i radi u Beogradu.


 


 



Datum objavljivanja: 08.12.2020.