Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Selma Đulizarević Karanović: Trnoružičnjak

U petak, 23. novembra 2018. godine u Galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji sa početkom u 19. časova, biće otvorena samostalna izložba radova Trnoružičnjak-radovi na papiru i objekti autorke Selme Đulizarević Karanović.

 



 


Selma Đulizarević Karanović rođena je u Sarajevu 1967. godine. Diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1994. godine u klasi profesorke Milice Stevanović. Na istom fakultetu završila je poslediplomske studije 1997. godine., a potom 2012. godine, stekla zvanje doktora umetnosti iz oblasti slikarstva, pod mentorstvom profesorke Anđelke Bojović. Samostalno je izlagala u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, zatim u Belgiji i učestvovala na više od 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada, među kojima je Zlatna paleta ULUS-a na Prolećnoj izložbi 2013. godine.  Radi kao vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na Grafičkom odseku.


… Trnova Ružica u đul-bašti

Obilje cveća postaje metafora ljubavi i rajskih vrtova. Na pitanje: čime hranite Vaš rad? Slikarka bi verovatno odgovorila elementima floralnog i folklornog, persijskim tepisima i ružama, modelima naše kulture. I zaista, u koloristički raskošnim i mirisnim đul-baštama Selme Đulizarević žive princeze (iz bajki) spremne da ulepšaju i naše snove. Trnova Ružica je jedna od njih. Bajka, riznica arhetipova „iskonskih slika“ i simbola koji dolaze iz kolektivno nesvesnog (Jung) sadrži toliko otkrivajućeg i oslobađajućeg. Na taj način figure iz bajke postaju nosioci naših sopstvenih projekcija, a u doživljaju bajke krije se izlečenje…

Deo teksta zapisala je istoričarka umetnosti LJiljana Ćinkul.


Izložba će trajati do 5. decembra 2018. godine.


Ulaz na izložbu je slobodan.


 



 


Datum objavljivanja: 19.11.2018.