Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Selimir Jovanović Sele

U Galeriji savremene umetnosti Smederevo, od 11. aprila - 11. maja, biće održana retrospektivna izložba Selimira Jovanovića. Pozdravni govor na otvaranju održaće Vera Horvat istoričer umetnosti.


 


Selimir Jovanović Sele završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek, 1960. godine u klasi prof. Sretena Stojanovića. Do 1976. godine bio je profesor likovne kulture u smederevskoj Gimnaziji, a od tada ima status samostalnog umetnika. Jedan je od osnivača Podunavske likovne grupe Smederevo (POLIGRUS) i Muzičke omladine

Smedereva. Član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) postaje 1965. godine, od 1982. godine član je Međunarodnog udruženja medaljera (FIDEM). Do danas je ostvario 16 samostalnih i 47 grupnih izložbi. Živi i radi u Smederevu.


"Ono što opisuje poetiku Selimira Jovanovića Seleta jeste – monumentalno, obuzeto dubokim ljudskim emocijama. Ovo demonstrira najpre kroz klasične figurativne forme (Livac, Sizif, Orfej) ili kompozicije (Taoci, Zbeg) generišući nov likovni sadržaj. Spajajući mitsku prošlost i univerzalno ljudsko, on u celini govori o čoveku. Narativni aspekt umetnikovog dela čitljiv je u svim segmentima rada koje odlikuje raznovrsnost tema i izraza; pa se tako njegovi ciklusi kreću od epskog do muzičkog sadržaja.U autoportretima ordinira između "čulnog i transcendentnog", dok u svojim vizuelno – muzičkim delima prezentuje simfonije i etide koje poštuju "teoriju muzike i kontrapunkta."


Selimir Jovanović je svojim neumornim pedagoškim radom i značajnom umetničkomprodukcijom (15 javnih spomenika, kao i mnogobrojne skulpture i reljefi realizovani u bronzi, čeliku i kamenu) nastalom tokom proteklih pet decenija, imao ogroman uticaj na formiranje likovne svesti u Smederevu. Iz njegovog ateljea izašao je veliki broj sada već priznatih umetnika, koji su doprineli daljoj afirmaciji i prezentaciji vizuelne umetnosti u kulturnom razvoju grada."


Nataša Radosavljević, kustos istoričar umetnosti


 



Datum objavljivanja: 08.04.2008.