Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Selimir Jovanović Sele

U Galeriji savremene umetnosti Smederevo od 11. aprila 2008. godine biće postavljena retrospektivna izložba Selimira Jovanovića i trajaće do 12. maja.

 


Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek, završio 1960. godine u klasi prof. Sretena Stojanovića. Do 1976. godine bio profesor likovne kulture u smederevskoj Gimnaziji, od tada ima status samostalnog umetnika. Jedan od osnivača Podunavske likovne grupe Smederevo (POLIGRUS) i Muzičke omladine Smedereva. Član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) postaje 1965. godine, od 1982. godine član Međunarodnog udruženja medaljera (FIDEM). Do danas je ostvario 16 samostalnih i 47 grupnih izložbi. Živi i radi u Smederevu.


Ono što opisuje poetiku Selimira Jovanovića Seleta jeste – monumentalno, obuzeto dubokim ljudskim emocijama. Sve ovo jasno je demonstrirano kroz klasične figurativne kompozicije. U Autoportretima ordinira između „čulnog i transcendentnog“, dok u svojim vizuelno – muzičkim delima prezentuje simfonije i etide koje poštuju „teoriju muzike i kontrapunkta.“ Selimir Jovanović je svojim neumornim pedagoškim radom i značajnom umetničkom produkcijom (15 javnih spomenika, kao i mnogobrojne skulpture i reljefi realizovani u bronzi, čeliku i kamenu) nastalom tokom proteklih pet decenija, imao ogroman uticaj na formiranje likovne svesti u Smederevu.


Iz njegovog ateljea izašao je veliki broj sada već priznatih umetnika, koji su doprineli daljoj afirmaciji i prezentaciji vizuelne umetnosti u kulturnom razvoju grada.


 


Datum objavljivanja: 24.03.2008.