Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Selena Vicković, "Igračke - plačke!"

U ponedeljak, 2. marta u 19.30 u Galeriji Zvono biće otvorena samostalna izložba autorke Selene Vicković, pod nazivom "Igračke - plačke!". Izložba će biti postavljena do 15. marta.

 


My lonely red dot




Crvenu tačku bola samo žena moze da prikaže kao poetični znak života. Iskustvo rađanja novog života, uz bol i pretnju smrti magična je kugla kroz koju pogledom unazad na svet otkrivamo jednostavnu lepotu življenja. Prostrelnom ranom boje purpura Selena oživljava nepomična tela dečijih lutaka. Bol i nepravda kao neraskidivi deo života, lepi kao zrela trešnja, sjajni kao orden na grudima, nevini kao šara na devojačkim haljinama.

C’est la vie.




Posle dužeg odsustva Selena Vicković izlaže svoja platna pred beogradskom publikom. Sve vreme zadržavajući izražajne elemente živih boja i jednostavnog, naivnog crteža Selenino slikarstvo se razvijalo do bujnosti kojima sijaju platna nastala poslednjih godina. Nakon faza poigravanja različitim ekspresivnim mogućnostima formalnih elemenata slike, tokom devedesetih Selena u svoje slikarstvo počinje da uvodi motive i teme tegobne stvarnosti. Tada nastaju serije Slagalice, Televizori, Mete i Vojnici u kojima na simboličan način, kao u zamrznutim kadrovima beleži krhkost i ranjivost duše u vrtlogu bezumlja. U tim slikama oseća se blaga napetost između uznemirujućih tema i stabilnog građenja slike. Čvrst crtež i žive, sa uživanjem komponovane i nanošene boje kao da su bile samo neme beleške onoga što će kasnije biti dorečeno.


Kao posle životne bure, iz taloženih slika i utisaka nastaje nova faza. U serijama Dušice, Anđeli, Kuće i Lutke došla je do izražaja sva lepota i zrelost Seleninog slikarstva. Njeni lični utisci u organskoj vezi sa svakom bojom i linijom postaju aure koje nas mame. Potekle su priče kojih će biti iščitano bezbroj. Samo jedna od njih je moja mala priča o crvenoj tački.




Marija Radoš


Selena Vicković portfolio


 


Datum objavljivanja: 26.02.2009.