Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Šejma Prodanović: Digest

U četvrtak 26. jula u Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu, otvara se izložba Šejme Prodanović pod nazivom "Digest". Izložba traje do 13. avgusta, 2012. godine.


 


Na izložbi u Prodajnoj galeriji Beograd Šejma Prodanović publici se predstavlja izložbom DIGEST koju čine radovi  u tehnici animirane slike, digitalne i sito štampe. Izloženi printovi  podsećaju na novinski list i aludiraju na nostalgiju za  modernizmom XX veka. Upotrebom citata slavnih pojedinaca na njihovom maternjem jeziku i starih fotografija pronađenih u arhivama interneta Severne Amerike i Zapadne Evrope, Šejma Prodanović komentariše „lokalnu realnost, slobodu pojedinca i status umetnika“, kako sama umetnica navodi. Reč digest u anglosaksonskoj upotrebi označava skup sažetih ili metodično sumiranih informacija. U izdavačkom žargonu predstavlja poseban oblik magazina, a često je deo imena publikacija koje su bogate kratkim formama i reklamama, kao što je časopis Readers Digest.



Specifičnim kombinovanjem različitih grafičkih tehnika (sito i digitalne štampe) sa postupcima recikliranja i kolažiranja fotografskog i tekstualnog materijala širokog tematskog repertoara, Šejma Prodanović kreira složene hibridne kompozicije koje imaju karakter sublimnog odraza stvarnosti. Neočekivane, duhovite, a neretko i bizarne situacije ciklusa Digest nastale izmeštanjem gotovih mas medijskih proizvoda predstavljaju višeznačnu, transformisanu sliku stanja sveta i ne teže da postanu autentični i autonomni organizam umetničkog dela prema opštepoznatom modernističom shvatanju vrhunskog ideala umetnosti. (Iz teksta kataloga: Sanja Todosijević, istoričar umetnosti)



Šejma Prodanović (1981, Beograd) slobodni umetnik, živi i radi u Beogradu. Diplomirani slikar, trenutno na MA grafike na FLU u klasi Dragana Momirova. Dobitnica nagrade Onassis Fondacije. Predstavila je svoje radove na brojnim izložbama širom sveta. Skorašnje izložbe su Olympic Fine Arts 2012 u Londonu, XV Bijenale Mediterana BJCEM u Solunu, Rencontres Internationales u Parizu, XIII Bijenale grafike na Tajvanu i Treće Pekinško Bijenale u Kini. Umetnica svoje radove gradi od slika nađenih u starim štampanim materijalima. U formi grafike, kolaža i crteža, izražava ideju reciklaže sa osvrtom na potrošnju kulture mas medija. Kroz različite reference i izvore, bavi se fenomenima konzumerskog društva i globalizacije.


 


 



Datum objavljivanja: 24.07.2012.