Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Šejma Prodanović: Digest

U utorak, 21. juna u 19 sati u Galeriji Dvorište, Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba autorke Šejme Prodanović, pod nazivom, "Digest", ( printovi, fotografije, animirani filmovi). Izložba traje do 30. juna.


 


Izložbu čine crno-bele fotografije, digitalni kolaži u formi printa na papiru i kratki animirani filmovi. Radovi su inspirisani fenomenom pop kulture i vizuelnim identitetom starih "Riders Dajdžest" publikacija. Oni su nastali u estetici slobodnih asocijacija i metafore i podsećaju na novinske stranice. Rađeni su tehnikom kolažiranja i digitalne obrade materijala (slika, citata i zvukova) iz brojnih izvora: starih magazina, reklama, aforizama, popularne muzike, interneta. Izražena je ideje reciklaže sa osvrtom na potrošnju kulture masmedija. Tematizuje se svakodnevica, konzumerizam, društvene uloge, popularna kultura i globalizacija. Izložbom se nudi kritička refleksija na stanje u današnjem društvu, gde je sve više podataka, a sve manje istine i činjenica. Umetnički izazov je da se u poplavi informacija pronađe mogućnost za otkrivanje drugačijih vrednosti i oblika izražavanja.



Šejma Prodanović je diplomirala slikarstvo. Član je ULUSa od 2005., u statusu slobodnog umetnika. Dobitnica nagrade za sliku Fondacije Onazis iz Grčke i otkupne nagrade XIV Bijenala u Vila Nova de Cerveira. Izlagala je 20 puta samostalno (Grafički Kolektiv; Dom Omladine Beograd; Prodajna galerija Beograd; Galerija „Dvorište“, Pančevo; Likovni Salon Čačak; Savremena galerija Smederevo; Savremena galerija Zrenjanin; Rdeča galerija, Ljubljana, Savremena galerija Niš, ...). Predstavila je svoje radove na preko 100 grupnih izložbi širom sveta (Bijenale u Pekingu; Rencontres Internationales u Centru Pompidu; Cerveira Bijenale u Portugalu; Paleta mladih, Vrbas; Bijenale grafike i crteža Tajvan...). Radovi u nekoliko javnih kolekcija ( Muzej Savremene umetnosti u Cerveiri, Portugal; kolekcija Pekinškog Bijenala, Kina; Muzej Sakima,Japan, Muzej likovnih umetnosti, Tajvan...). Živi i radi u Beogradu.Sakuplja slike i pravi kolaže.   


 



Datum objavljivanja: 18.06.2011.