Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Šejma Fere: Matine program

Izložbu autorke Šejme Fere pod nazivom, "Matine program", otvara likovna umetnica Milica Rakić, MA grafike Galerija Ogranka SANU u Novom Sadu, Platoneum, Novi Sad, Nikole Pašića 6, četvrtak, 6. april 2017. godine u 19 sati.

 


MATINE PROGRAM




Predstavljeni radovi su nastali kolažnom tehnikom i metodom slobodnih asocijacija. Delovi “izmerene” stvarnosti (mustre za šivenje, statistike, indeksi, liste, stranice udžbenika, popularnih magazina, industrijskih kataloga za elektriku i nameštaj) su ubačeni u svet običnog života. Preklapanjem prostora unutar prostora, domaće okruženje se pojavljuje kao pozornica gde likovi žive svoju realnost nametnutu modernim životom i tehnologijom. Ove višestruke perspektive naracije o privatnoj sferi stvaraju prostornu i vremensku disorjentaciju. Nastaje otvoreno delo u kom posmatrač popunjava procepe i stvara sopstvenu interpretaciju. Naslov izložbe “Matine program” je inspirisan dnevnim terminom u bioskopu kada možete za jeftinije ulaznice gledati filmove. Izloženo je 40 radova na papiru, kratki video i vitrina sa nađenim predmetima.


Šejma Fere je diplomirala slikarstvo i grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U svom radu istražuje proces transformacije mas-medijskih slika i igra se njihovim promenljivim značenjima. Dobitnica je nagrade Fondacije Onazis za slikarstvo. Izlagala je na 29 samostalnih i više od 150 grupnih izložbi širom sveta. Član je ULUSa od 2005. godine sa statusom samostalnog umetnika. Živi i radi u Zemunu.


 


Datum objavljivanja: 29.03.2017.