Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sedma situacija za lepšu sliku

Od 23. oktobra pa do 2. novembra 2008. godine u Torontu (Kanada) će biti održan 7. Medjunarodni festival umetničkog performansa. Na konkursu
raspisanom od strane FADO Performance Art Centre iz Toronta prijavilo se preko 300 umetnika iz celog sveta.

 


Izabrano je 36 umetnika a medju njima je i Nenad Bogdanović umetnik iz Srbije. Bogdanović će 30. oktobra, u XPACE Cultural Centre, izvesti performans pod nazivom "Sedma situacija za lepšu sliku" ("Seventh situation for a nicer painting"). 


"Performans je veza između umetnosti uživo i slikarstva, mogli bismo reći "akciono slikarstvo", ali na način koji akciji daje novi, jači kontekst na vlastiti način, ne samo kao sredstvo za stvaranje estetskog efekta. Ovde život, iako fragmentiranom i simboličkom gestom, ulazi u akciju slikanja da bi stvorio sliku koja je direktno povezana sa "svakodnevnim" običnim aktivnostima. Umetnik implicira da je umetnost za njega tekući proces, performans je životni stav, ne samo povremeni "čin". Takođe bih da istaknem humorističku stranu upotrebe reči "NICER" (lepše – prim. prev.), koja na engleskom stvarno znači sve i ništa, ustvari pomalo kliše. Možda Nenad pokušava da pokaže laganu odvojenost od korišćenja platna kao objekta za divljenje ... dok u svojim drugim akcijama tretira sebe kao "platno" za akcije, vlastito slikanje ili slikanje drugih na njemu kao "Čoveku galeriji" koja putuje širom sveta. Ovde je situacija okrenuta, koncentrisana na odnose između osnovnih životnih pojmova i stavova pri "stvaranju umetnosti". Malgorzata Butterwick (Poljska)


 


Datum objavljivanja: 23.10.2008.